Opgewerkte middelmaat overleeft in Kiev

Feyenoord begint net als vorig jaar met beperkte middelen aan het seizoen. Dinamo Kiev strafte het tekort aan kwaliteit niet af. Rotterdam mag nog dromen van de Champions League.

Dynamo Kiev's Daryl Janmaat, right, challenges for the ball with Sekou Cisse of Feyenoord during their third qualifying round UEFA Champions League match at the Olympiyskiy national stadium in Kiev, Ukraine, Tuesday, July 31, 2012. (AP Photo/Sergei Chuzavkov)
Dynamo Kiev's Daryl Janmaat, right, challenges for the ball with Sekou Cisse of Feyenoord during their third qualifying round UEFA Champions League match at the Olympiyskiy national stadium in Kiev, Ukraine, Tuesday, July 31, 2012. (AP Photo/Sergei Chuzavkov) AP

Bart Hinke

Met de ‘helikopter van de hoop’ arriveren sinds 1997 traditioneel de nieuwe spelers van Feyenoord in de Kuip, waar ze op de jaarlijkse open dag worden onthaald als waren ze popsterren. Maar sterren komen er al jaren niet onder de draaiende rotor vandaan. De tijden dat Julio Ricardo Cruz (1997), Pierre van Hooijdonk (2001) of Roy Makaay (2007) onder luid applaus van het hunkerende legioen op het veld verscheen, zijn lang vervlogen. Daarvoor is het geld er allang niet meer in Rotterdam-Zuid.

En dus stapten vorige maand op de open dag heel gewone jongens uit de helikopter. Aardige eredivisiespelers: Ruud Vormer, Lex Immers, John Goossens, Mitchell te Vrede, Daryl Janmaat en de Noorse beloften Harmeet Singh en Omar Elabdellaoui.

Trainer Ronald Koeman moet het ermee doen. Vier belangrijke spelers – eigenlijk de hele as van zijn team – zag hij vertrekken sinds het behalen van de tweede plaats in de eredivisie vorig seizoen. Best knap dus dat zijn jonge ploeg maar met 2-1 verloor van de miljoenenformatie van Dinamo Kiev, gisteravond in het Olympisch Stadion in de Oekraïense hoofdstad.

Feyenoord houdt zo hoop op de volgende (en laatste) voorronde, waarin het kwalificatie voor de Champions League kan afdwingen. Deelname aan de groepsfase daarvan zou de club minimaal 7 miljoen euro opleveren. Een welkome aanvulling voor de club waarvan de kas gespekt wordt door een groep donateurs, de ‘Vrienden van Feyenoord’. Woordvoerder en voorname geldschieter Pim Blokland maakte vorige week bekend dat zij al een bedrag van 30 miljoen euro hebben opgehaald.

Maar Koeman ziet niets van die miljoenen terug in zijn selectie. Hij legt zich zich neer bij het strenge financiële beleid van technisch directeur Martin van Geel. De club moet eerst gezond worden en Koeman toont zich daarbij een meegaande coach. „Feyenoord zit niet in de positie dat de club ‘nee’ kan zeggen tegen een paar miljoen, maar voor de sportieve ambities is het wel pijnlijk”, zei de trainer vorige week in Voetbal International over het vertrek van Otman Bakkal (Dinamo Moskou), Ron Vlaar en Karim El Ahmadi (beiden Aston Villa).

De Rotterdamse club moet het nu doen met de jonge leider Jordy Clasie en de nieuwe aanvoerder Stefan de Vrij. Een aanjager in de spits is er niet meer nu de vorig seizoen gehuurde Zweed John Guidetti teruggekeerd is naar zijn broodheer Manchester City. Koeman verwacht dan ook geen herhaling van het succesvolle vorig seizoen, zo liet hij doorschemeren in VI. „Maar wat geeft het? Tweede, derde, vierde... Het gaat erom dat we niveau tonen, dat we weer die eenheid zijn.”

Koeman rekende in het weekblad nog eens impliciet af met zijn voorganger Mario Been, die een jaar geleden door de selectie werd weggestemd. „Ik kan me mijn eerste week nog herinneren”, zei hij. „Toen schrok ik wel van wat ik aantrof. Die positiespelletjes leken helemaal nergens op. Net een kippenhok, iedereen liep door elkaar en deed maar wat.” Het lijkt wel of alles wat Been aanraakte uiteenviel. Koeman daarentegen is koning Midas.

In de eerste helft bleef Feyenoord gisteren makkelijk op de been tegen een ongeïnspireerd Dinamo Kiev. Vlak na rust strafte Ruben Schaken de Oekraïense overschatting af door 1-0 te maken. Hij is als geen ander toonbeeld van de tot basisspeler opgewerkte middelmaat. Aangetrokken door Been was hij een van die aankopen waarover in Rotterdam van onbegrip met het hoofd werd geschud. Koeman maakte de dertigjarige aanvaller belangrijk, en belangrijk was Schaken gisteren toen hij op aangeven van Immers met binnenkantvoet het zo gewenste uitdoelpunt maakte.

Dinamo zocht na een eigen doelpunt van Immers – een ongelukkig moment waarbij doelman Erwin Mulder de bal op de rug van de Hagenaar bokste – en een doeltreffende kopbal van de Nigeriaanse spits Ideye Brown nadrukkelijk naar de knock-out. Feyenoord liet op dat moment zien dat de club op Europees (sub)topniveau weinig te zoeken heeft. Doelman Mulder en de lat zorgden ervoor dat Feyenoord volgende week in de Kuip nog mag hopen op de volgende voorronde; een stukje dichter bij de miljoenen van de Champions League.