Onafhankelijk onderzoek naar veiligheid van Odfjell

Er komt een breed onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van de Odfjell-terminal in Rotterdam. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die eerder ook onderzoek deed naar de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk in januari vorig jaar. Dat is vandaag bekendgemaakt.

De raad heeft tot onderzoek besloten „naar aanleiding van een aantal incidenten, de recente stillegging en de aanhoudende onrust rond het bedrijf”. Een woordvoerder voegt daaraan toe dat het onderzoek binnen negen maanden moet zijn afgerond.

De productie van het tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse haven werd afgelopen weekeinde stilgelegd naar een lange reeks incidenten die steeds meer vragen opwierpen over de veiligheid van de installaties van Odfjell. Gisteren werd algemeen directeur Geert Eijsink ontslagen en een interim-directeur aangesteld om orde op zaken te stellen.

Het milieubedrijf Rotterdam (DCMR) liet tien dagen geleden onder bestuursdwang een aantal tanks leeghalen, omdat niet kon worden gegarandeerd dat ze veilig waren. De druk op Odfjell was sinds begin dit jaar sterk opgevoerd nadat een aantal ernstige incidenten aan het licht waren gekomen. Vorig jaar meldde een anonieme klokkenluider dat er grote hoeveelheden butaangas waren ontsnapt. DCMR stelde vervolgens zelf vast dat er wolken met het kankerverwekkende benzeen uit de opslagtanks ontsnapt waren.

De afgelopen dagen is van verschillende kanten sterk aangedrongen op onafhankelijk onderzoek. Door de politiek (CDA, GroenLinks, PvdA en D66) en door onafhankelijk experts. Hoogleraar Veiligheid en rampenbestrijding Ben Ale (TU Delft) stelde in deze krant dat het toezicht op gevaarlijke bedrijven de afgelopen jaren is verzwakt „door een terugtredende overheid”.

Rik Janssen, gedeputeerde in Zuid-Holland en belast met milieu, is blij met het onderzoek. Hij hoopt dat niet alleen Odfjell onder de loep zal worden genomen, maar de hele structuur van toezicht op gevaarlijke bedrijven in de Rijnmond. Daarbij zijn twee ministeries, de provincie, de veiligheidsregio én vier inspectiediensten betrokken.

Interview Rik Janssen: pagina 23