Nieuw probleem: geen verkeer in Londen

Tot vorige week maakte Londenaren zich nog druk om de drukte. Het zou barstensvol worden in de underground, de binnenstad zou één grote file worden door het Olympic Route Network, waarover alleen de sporters en de olympische hotemetoten mogen rijden, en de stad zou de extra twee miljoen bezoekers niet aankunnen.

Vandaag is er weer een nieuw probleem: het is te rustig op straat.

London Bridge Station maandag tijdens de spits. Foto Reuters

London Bridge Station maandag tijdens de spits. Foto ReutersLondon Bridge Station maandag tijdens de spits. Foto Reuters

Dat bleek al maandag. Op de eerste werkdag tijdens de Spelen was het verdacht leeg in Londen. Ik kwam zelf bijna 40 minuten te vroeg bij een afspraak, in de veronderstelling dat het tijdens de spits een nachtmerrie zou zijn om door de stad te reizen. En gisteravond waren rondom King’s Cross Station de olympische rijbanen gewoon opengesteld voor andere chauffeurs, zo weinig verkeer was er. Vrolijk meldt Transport for London dat het Londense verkeer in de binnenstad is afgenomen met 20 procent.

In de underground is het aantal reizigers, zoals verwacht, toegenomen. Maar, op een brand na gisteren in de lijn naar het Olympisch Park, lijkt ook daar alles voorspoedig te verlopen. De meeste gewone forensen zijn óf met vakantie gegaan, of werken thuis, of fietsen naar hun werk (het is opeens veel drukker met fietsers).

Vrijwilligers wijzen vanuit een badmeesterstoel de weg

Vrijwilligers wijzen vanuit een badmeesterstoel de wegVrijwilligers wijzen vanuit een badmeesterstoel de weg

Maar het heeft deels ook met goede logistieke planning te maken: tot mijn eigen verbazing kostte het me vrijdag na de openingsceremonie 17 minuten om van het stadion naar de overground te lopen. Al ruim voor de uitgang van het Olympisch Park werden de bezoekersstromen gesplitst in treingangers, metroreizigers en anderen (bus, taxi, overground). Vrijwilligers op badmeesterstoelen wezen de weg, en de menigte schuifelde naar het openbaar vervoer.

Wat dan het probleem is? In het West End, daar waar de theaters zijn, klagen ondernemers over gebrek aan klandizie. Restauranteigenaar Abu Khalique zei tegen de krant:

,,Zelfs onze vaste klanten komen niet meer. We dachten dat het heel druk zou worden: we hebben extra voorraden besteld, en alle verloven zijn ingetrokken. Ik hoop dat mensen zullen beseffen dat het niet zo druk is als ze dachten dat het zou worden.”