Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederlanders sparen meer door economische crisis

Nederland, 5 juni 2012 Verschillende soorten Euro biljetten. The Netherlands, june 5, 2012 Euro's. Foto: Sijmen Hendriks/Hollandse Hoogte
Nederland, 5 juni 2012 Verschillende soorten Euro biljetten. The Netherlands, june 5, 2012 Euro's. Foto: Sijmen Hendriks/Hollandse Hoogte Nederlanders spaarden dit jaar al fors meer dan vorig jaar blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Foto Hollandse Hoogte / Sijmen Hendriks

In de eerste zes maanden van dit jaar is de groei van de spaargelden bij banken inclusief uitgekeerde rente opgelopen tot ruim 15 miljard euro. Door de aanhoudende economische crisis sparen Nederlandse huishoudens steeds meer, dat gaat met een tempo van bijna 83 miljoen euro per dag.

Dat blijkt uit cijfers van toezichthouder De Nederlandsche Bank, schrijft economieredacteur Menno Tamminga vandaag in NRC Handelsblad. Vorig jaar steeg in de eerste zes maanden het spaargeld per saldo met 11,8 miljard euro. Een verschil van meer dan drie miljard euro vergeleken met dit jaar.

Oppotten is crisisverschijnsel

Elke dag zetten huishoudens in Nederland gemiddeld meer geld op spaarrekeningen (met variabele rente) of op spaardeposito’s (met vaste rente) bij banken dan zij opnemen. Per maand wordt zo’n 2,75 miljard euro opgepot en niet in de economie gepompt door de aankoop van goederen of diensten.

Dat consumenten meer sparen is een kenmerkend crisisverschijnsel, schrijft Tamminga. Consumenten nemen uit voorzorg voor tegenslagen het zekere voor het onzekere en zetten meer geld opzij. En dat is merkbaar. Tamminga:

‘Je ziet de somberheid in de statistieken terug in het historisch lage consumentenvertrouwen. Je ziet de voorzichtigheid van consumenten én van banken op straat terug in onverkochte eigen huizen. Met alle gevolgen van dien voor economie. De omzet van woonwinkels daalt bijvoorbeeld al drie jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen week. Oorzaak: minder verhuizingen. De beursgenoteerde ‘slaapkamerverkoper’ Beter Bed zag zijn omzet in zijn Nederlandse winkels het afgelopen eerste halfjaar met 2 procent krimpen, de grootste terugval in de zeven Europese landen, inclusief het noodlijdende Spanje, waar Beter Bed actief is.’

Banken profiteren van ‘spaardrift’

Hoewel de spaardrift van de Nederlandse consument vervelend is voor bedrijven, profiteren banken er wel van. Voor hen is het een extra bron van financiering, die stabieler is dan het lenen van andere banken. Tamminga:

‘Het spaargeld komt bovenop de miljarden die de banken ruim een half jaar geleden konden lenen van de ECB. Elke bank kon voor drie jaar geld lenen tegen 1 procent rente. Dat moest het ‘smeergeld’ zijn voor meer kredietverlening aan bedrijven en consumenten die op hun beurt de economie moesten stimuleren. In Nederland zijn de cijfers over deze speciale ECB-leningen vertrouwelijk, zegt het ministerie van Financiën. Maar uit jaarverslagen van individuele banken, zoals SNS en de Friesland Bank, blijkt dat het ten minste 3,65 miljard euro moet zijn.’

Lees vanmiddag meer in het uitgebreide artikel in NRC Handelsblad (digitale editie).