Nederlanders in Londen

Zwemmer Sebastiaan Verschuren heeft zich geplaatst voor de olympische finale op de 100 meter vrije slag. De 23-jarige Nederlander zwom met een persoonlijk record van 48,13 de vierde tijd in de halve eindstrijd.

Windsurfer Dorian van Rijsselberge is uitstekend begonnen aan de Spelen. Hij was in de eerste twee races verreweg de beste en leidt in het klassement. Vandaag zijn de derde en vierde race. Pieter-Jan Postma had een slechte dag. De Finn-zeiler had in zijn vijfde race materiaalpech waardoor hij als laatste finishte. In zijn zesde race kwam hij niet verder dan de vijftiende plaats. Hij staat zesde op de ranglijst, mede doordat de slechtste race niet meetelt. Marit Bouwmeester staat in het Laser Radial-klassement nog steeds derde.

Reinder Nummerdor en Richard Schuil hebben zich bij het beachvolleybal geplaatst voor de achtste finales. Het Nederlandse duo maakte gisteren tegen de Duitsers Jonathan Erdmann en Kay Matysik een sterke indruk en won ook het tweede groepsduel: 21-9 en 21-16. Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel herstelde zich van de nederlaag in de openingswedstrijd en versloegen de Australiërs Lousie Bawden en Becchara Palmer

Tafeltennisster Li Jiao verloor gisteren in de kwartfinales kansloos met 4-0 van de Chinese Xiaoxia Li: 5-11, 9-11, 9-11, 7-11. Li Jiao doet met Li Jie en Elena Timina nog wel mee aan het landentoernooi.

De vrouwenacht heeft zich met een zege in de herkansing geplaatst voor de finale. Ook de roeiers in de lichte vier zonder stuurman varen morgen de finale. En Rianne Sigmond en Maaike Head kwalificeerden zich voor de halve finale in de lichte dubbeltwee.

De eventingruiters zijn in het landentoernooi als elfde geëindigd, op 1161,70 strafpunten. Alleen Japan en Canada deden het slechter. De zege ging naar Duitsland, dat 133,70 strafpunten vergaarde. Groot-Brittannië legde met 138,20 punten beslag op het zilver. Dat betekent dat de Engelse koninklijke familie een medaille rijker is: Zara Phillips, de kleindochter van koningin Elizabeth, zit in het Engelse team.

Vandaag staat de tijdrit op het programma met wielrensters Marianne Vos en Ellen van Dijk (13.30 uur). Om 15.15 uur starten de mannen, met Lieuwe Westra en Lars Boom. De hockeyers spelen tegen België (11.45 uur). En ook schermer Bas Verwijlen (10.30 uur), judoka Edith Bosch (vanaf 10.30 uur) komen vandaag in actie.