Minder winst voor BMW en Fiat

De Europese autoproducten BMW en Fiat hebben een zwaar tweede kwartaal achter de rug. Beide concerns publiceerden gisteren en vanochtend dalende winstcijfers.

Het Duitse BMW zag zijn winst met ruim 28 procent teruglopen, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 1,3 miljard euro, zo meldde het bedrijf vanochtend. De producent van de automerken BMW, Mini's en Rolls-Royce kon vorig jaar enkele incidentele inkomsten van een half miljard bijboeken. De omzet van BMW Group steeg met 7,3 procent tot 19,2 miljard euro. Het bedrijf wist 5,4 procent meer auto’s te verkopen, waardoor het bedrijf met ruim 475 duizend auto's opnieuw een verkooprecord heeft gevestigd.

De winstval bij Fiat was nog veel groter: 92 procent. Het Italiaanse concern boekte een nettowinst van 103 miljoen euro, zo bleek gisteren. Vorig jaar was dat nog 1,3 miljard euro. Vooral magere verkoopcijfers in Europa waren daar debet aan. Het positieve ontwikkeling bij het Amerikaanse dochtermerk Chrysler – een winst van 355 miljoen euro – kon de tegenslag in Europa niet compenseren. Daar werd een verlies geleden van 184 miljoen euro.

Het aandeel BMW daalde vanochtend met 4 procent op de beurs van Frankfurt, tot 58,31 euro. Beleggers in Milaan reageerden gisteren met eenzelfde daling voor het aandeel Fiat. Vanochtend gleed de koers van het aandeel verder weg, tot 3,92 euro.