Laatste film met River Phoenix in première op Utrechts festival

Dark Blood, de film van de Nederlandse regisseur George Sluizer waarin acteur River Phoenix te zien is, gaat in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dat maakte het festival vandaag bekend. De 80-jarige Sluizer heeft negentien jaar na de laatste opnamen, via de website Cinecrowd, 15.000 euro binnen weten te halen om zijn film af te maken. De donaties voor de voltooiing van zijn filmproject kwamen overal vandaan.

De laatste film met River Phoenix in de hoofdrol kon daardoor negentien jaar na dato uiteindelijk worden afgerond. De opnamen van Dark Blood kwamen in 1993 tot een abrupt einde door de onverwachte dood van Phoenix op 23-jarige leeftijd. Hij overleed aan een overdosis cocaïne en heroïne nabij de nachtclub The Viper Room in Hollywood.

Voor Dark Blood speelde hij de jonge Indiana Jones in Indiana Jones and the Last Crusade van Steven Spielberg. In My Own Private Idaho (1991) van Gus Van Sant vertolkte hij de rol van Mike Waters, een homoseksuele prostituee die geplaagd wordt door narcolepsie. De verzekeringsmaatschappij van de filmstudio wilde de film van Sluizer vernietigen, omdat maar 80 procent van de film was voltooid. Sluizer liet het materiaal stelen, om de film alsnog af te kunnen maken.

In Dark Blood speelt River Phoenix de eenzame weduwenaar Boy. Hij woont als een kluizenaar in de woestijn, waar hij wacht op zijn dood. Als een pasgetrouwd stel autopech krijgt, ontvoert Boy de twee. Hij wil met de vrouw, een rol van Judy Davis, een nieuw bestaan opbouwen. Haar echtgenoot wordt gespeeld door Jonathan Pryce. Van Sluizer draaide vorig jaar nog Homeland in de bioscopen, een in allerijl afgeronde documentaire die tussen 1974 en 1983 werd geschoten. (Novum)