Kromowidjojo overtuigend naar finale 100 meter vrij - Verschuren komt net tekort

Netherlands' Ranomi Kromowidjojo in a women's 100-meter freestyle swimming heat at the Aquatics Centre in the Olympic Park during the 2012 Summer Olympics in London, Wednesday, Aug. 1, 2012. (AP Photo/Michael Sohn)
Netherlands' Ranomi Kromowidjojo in a women's 100-meter freestyle swimming heat at the Aquatics Centre in the Olympic Park during the 2012 Summer Olympics in London, Wednesday, Aug. 1, 2012. (AP Photo/Michael Sohn) Kromowidjojo in de voorronde van de 100 meter vrije slag eerder vandaag. Foto AP / Michael Sohn

Ranomi Kromowidjojo heeft zich met een olympisch record geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag. Ze zwom 53,05 seconden. Sebastiaan Verschuren werd drie kwartier later op de avond vijfde in de finale van de 100 meter vrij bij de mannen.

Morgen in de finale verwacht Kromowidjojo nog een beetje sneller te kunnen zelfs, zei ze na afloop van de race voor de camera’s van de NOS.

“Het was niet superzwaar, het ging lekker. Ik ben sneller vertrokken dan gisteren en heb beter gezwommen. Ik kan absoluut nog harder. Mijn persoonlijk record is 52,75, daar moet minimaal een honderdste af, liever meer.”

Kromowidjojo na haar race:

Heemskerk haalt de finale niet

Femke Heemskerk, die zich ternauwernood wist te plaatsen voor de halve finale, werd in dezelfde race zesde. Dat was niet voldoende om de finale te halen. Wel was ze tevreden over haar tijd. Ze zei:

“Ik heb de magie dit jaar gewoon niet. De vorm is er niet.”

Heemskerk zwom met 54,13 seconden de elfde tijd gezien over beide halve finales. Alleen de acht snelsten gaan door naar de finale.

Heemskerk na haar halve finale:

Verschuren zwemt persoonlijk record

Verschuren zwom 47,88 seconden en zette daarmee een buitengewoon goede tijd neer: een persoonlijk record de tweede Nederlandse tijd ooit op de 100 meter vrije slag ooit, na het Nederlands record van Pieter van den Hoogenband.

Slechts achthonderdste scheidde de 23-jarige Verschuren van een bronzen medaille. Nathan Adrian won goud.

Driebergen komt tweehonderdste van een seconde tekort

Nick Driebergen werd in de halve finale van de 200 meter rugslag uitgeschakeld. Hij tikte in zijn race weliswaar als vierde aan, maar kwam alsnog tweehonderdste van een seconde tekort om de achtste tijd neer te zetten gezien over de twee halve finales.

Hij mag daardoor morgen niet aan de start verschijnen in de finale. Driebergen zei voor de camera’s van de NOS:

“Zo zonde. Dit slaat nergens op. Heel zuur. Ik miste de finale van de 100 meter ook al, en nu deze ook weer. Ik train al vijftien jaar om de olympische finale te halen. Ik had driehonderdste harder moeten zwemmen. Blijkbaar gaat het ‘s middags voor mij steeds net langzamer. En ‘s middags kun je je plaatsen voor de finale, niet ‘s ochtends.”

Driebergen zwom met 1.57,38 minuten de negende tijd.

Interview met Driebergen na zijn race:

Hongaar Gyurta pakt zwemgoud in wereldrecord

Zwemmer Daniel Gyurta haalde aan het begin van de avond goud op de 200 meter schoolslag. De 23-jarige Hongaar zwom in de finale een nieuwe wereldrecord van 2.07,28 minuten. Thuisfavoriet Michael Jamieson moest in 2.07,43 minuten genoegen nemen met zilver. De Japanner Ryo Tateishi werd derde.

Gyurta is de regerend Europees en wereldkampioen. Hij haalde in 2004 op vijftienjarige leeftijd al eens zilver op de Spelen, maar kon zijn belofte vier jaar later in Beijing niet inlossen.

Op de 200 meter schoolslag verbeterde de Amerikaanse Rebecca Soni het wereldrecord. Nota bene in de halve finale. De finale is morgen.

De Chinese zwemster Liuyang Jiao won goud op de 200 meter vlinderslag in een olympisch record van 2.04,06 minuten

    • Niels Posthumus