Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

‘Kritiek op risicobedrijven als Odfjell in prullenbak verdwenen’

De Odfjell-terminal in het Rotterdamse havengebied. Foto Odfjell

Kritische rapporten over risico’s en falend toezicht bij diverse bedrijven als Odfjell zijn in de prullenbak verdwenen. Volgens oud-voorzitter van de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen, Jan Kerstens, kunnen honderden doden vallen bij een ramp in het Rotterdamse havengebied.

“Dat is een boodschap die mensen niet graag willen horen. Ook bestuurders niet”, stelt Kerstens vanochtend in het AD. Chemisch opslagbedrijf Odfjell ligt sinds vorige week volledig stil wegens een safety shutdown. Dat gebeurde onder zware druk van verschillende inspecties. Gisteren werd algemeen directeur Geert Eijsink per direct ontslagen.

Kerstens beweert in het AD dat rapporten over andere risicovolle bedrijven als Odfjell, waarin gerept wordt over soortgelijke misstanden, van tafel zijn geveegd. In een vorige maand opgezette Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) waarin de adviesraad is opgegaan zou niemand zitting hebben met kennis van gevaarlijke stoffen.