Kritische journalist kan weer twitteren

Twitter heeft het account van de Britse journalist Guy Adams, correspondent in Los Angeles van The Independent, weer geactiveerd. Adams account was geblokkeerd omdat hij een zakelijk e-mailadres van een topman van de Amerikaanse zender NBC openbaar had gemaakt. De journalist riep zijn volgers op om zich bij NBC-directeur Gary Zenkel te beklagen over het vertraagd uitzenden van de Olympische Spelen in de VS. De blokkade leidde begin deze week tot veel protest op Twitter over vrijheidsbeperking.

Twitter geeft nu toe een commerciële relatie te hebben met omroep NBC, die beschikt over de uitzendrechten van de Spelen in de VS. Medewerkers van Twitter hadden het e-mailadres gesignaleerd en Zenkel aangemoedigd om een klacht in te dienen. Dat is, zo schrijft bedrijdfsjurist Alex Macgillivray in een blog op Twitter, „onacceptabel gedrag dat het vertrouwen van gebruikers in Twitter ondermijnt”. „We moeten en kunnen ons niet bezighouden met het proactief monitoren en markeren van inhoud, ongeacht wie de gebruiker is.”

NBC, geschrokken door de ophef, heeft de klacht tegen Adams ingetrokken. Adams zegt geen regels van Twitter te hebben overtreden. Het zakelijke mailadres van Zenkel is makkelijk te vinden op internet.