Kortkolom economie

Ook minder winst voor Société Générale

Amsterdam. Société Générale heeft een flink bedrag aan winst moeten inleveren in het tweede kwartaal. De nettowinst daalde met 42 procent op jaarbasis naar 433 miljoen euro, blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers. De tweede bank van Frankrijk volgt hiermee het Zwitserse UBS en de Deutsche Bank, die ook winstdalingen hebben gemeld. De winstdaling bij Société Générale is onder meer het gevolg van afschrijvingen op Griekse staatsleningen. De onderliggende winst zonder deze eenmalige afschrijvingen kwam uit op 793 miljoen euro. (Novum)

Nuon ziet winst dalen door derivaten

Amsterdam. Nuon heeft in het eerste halfjaar 62 procent minder nettowinst geboekt door waardeverminderingen van derivaten en andere financiële instrumenten. Het bedrijf meldde gisteren een nettowinst van 75 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2012, tegen 197 miljoen euro in dezelfde periode in 2011. Zonder de effecten van de derivaten en een eenmalige boekwinst op verkoop van gasvelden in de Noordzee mee te rekenen, kwam de winst uit op 152 miljoen euro, vier procent minder dan vorig jaar. (Novum)

163 miljard euro weggehaald uit Spanje

Amsterdam. Investeerders, Spaanse banken en burgers hebben in de eerste vijf maanden van het jaar voor 163 miljard euro weggehaald uit Spanje. Dat meldde de Spaanse centrale bank dinsdag. Het cijfer illustreert het afnemende vertrouwen in de Spaanse regering om de financiële problemen van het land het hoofd te bieden. De uitstroom van geld komt doordat buitenlanders Spaanse obligaties, zowel van bedrijven als van overheden, verkopen. Spaanse burgers die hun geld buiten de Spaanse grenzen onderbrengen, dragen bij aan de uitstroom van geld. (Novum)