Kortkolom buitenland

Nieuwe sancties VS tegen Iran, China boos

Washington. De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren nieuwe sancties afgekondigd tegen buitenlandse banken die Iran helpen de olieverkoop. Hij zei dat de sancties de druk op Iran moeten verzwaren om zijn internationale nucleaire verplichtingen na te komen. Met name een Chinese bank is doelwit van de maatregel. Peking, dat olie wil blijven kopen in Iran, reageerde meteen kwaad op Obama’s aankondiging. Iran heeft economisch zwaar te lijden onder de opstapeling van Amerikaanse, Europese en internationale sancties, bedoeld om de bevriezing van zijn uraniumverrijkingsprogramma af te dwingen. (Reuters)

Bommen ontploffen in Bagdad, 21 doden

Bagdad. Bij een dubbele bomexplosie in een shi’itisch winkeldistrict in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren zeker 21 mensen gedood. De meeste slachtoffers waren voorbijgangers en winkelpersoneel. Vorige week kwamen 115 mensen om het leven bij gecoördineerde aanslagen in meer dan 20 steden. Het totale aantal doden door geweld in Irak in juli kwam met de aanslag van gisteren volgens officiële cijfers op 325, het hoogste maandtotaal dit jaar. De aanslagen zijn vermoedelijk het werk van Al-Qaeda-in-Irak, dat vorige maand een nieuw offensief aankondigde. (Reuters, AFP)

Ook Total sluit oliedeal met Koerdistan

Bagdad. In navolging van het Amerikaanse Chevron twee weken geleden gaat nu ook het Franse oliebedrijf Total olie winnen in de Iraakse autonome regio Koerdistan. Total, zo werd gisteren bekendgemaakt, gaat in twee blokken nabij de Koerdische hoofdstad Arbil boringen doen. De deals met Chevron en Total, en vorig jaar november ook met het Amerikaanse Exxon, zijn onderdeel van de Koerdische strijd voor meer autonomie. Experts vrezen dat de contracten het risico op een gewapend conflict tussen Koerdistan en de centrale regering in Bagdad versterken. Bagdad noemt de contracten met de Koerden „illegaal”. (AP)

Montenegro stemt eerder, wegens EU

Podgorica. De parlementsverkiezingen in Montenegro zijn met zes maanden vervroegd, naar 14 oktober. De regerende Democratische Partij van Socialisten zegt op een duidelijke mandaat van de kiezers te hopen voor de onderhandelingen over toetreding tot de EU. (Reuters)

Loekasjenko ontslaat generaals om beertjes

Minsk. De Wit-Russische president Loekasjenko heeft gisteren twee generaals ontslagen na een protest tegen hem met teddyberen. Een vliegtuigje, ingehuurd door het Zweeds pr-bedrijf Studio Total en vertrokken vanuit Litouwen, had enkele weken geleden honderden teddyberen met miniparachutes gedropt boven twee Wit-Russische steden. De beertjes droegen spandoekjes met daarop (Engelse) teksten als: ‘Vrijheid van meningsuiting nu!’ Loekasjenko zei gisteren dat het onbestaanbaar was dat het vliegtuigje het Wit-Russische luchtruim had weten binnen te dringen zonder dat het was onderschept. Hij zei dat zijn generaals hadden gefaald om „de nationale veiligheid te garanderen”. (Reuters, AFP)

Zeven hulpwerkers uit Iran ontvoerd in Libië

Benghazi. Zeven Iraanse hulpwerkers zijn gisteren door een gewapende groep ontvoerd in de Libische stad Benghazi. De zeven mannen, leden van een hulpmissie van de Iraanse Rode Halve Maan, werden op weg naar hun hotel uit hun voertuig gehaald. (Reuters)