Kortkolom binnenland

Oma vermoorde peuter klaagt Jeugdzorg aan

Utrecht. De oma van de vorig jaar vermoorde Utrechtse peuter Nouafel gaat aangifte doen tegen Jeugdzorg. Dat heeft ze dinsdag gezegd tegen RTV Utrecht. De vrouw is boos omdat de instantie te weinig deed om problemen binnen het gezin te voorkomen. De inspectie concludeerde maandag in een kritisch rapport dat Jeugdzorg onvoldoende toezicht had gehouden. Buren, familieleden, politie en het ziekenhuis deden al eerder melding van problemen, maar de instantie greep niet in, ook niet na meldingen over kindermishandeling. Het 3,5 jaar oude kind is zo hard in zijn buik geschopt en geslagen dat hij eraan overleed. De moeder en stiefvader werden aangehouden. (Novum)

Man aangehouden na schieten bij Hazeldonk

Rotterdam. De politie heeft gisteravond een 41-jarige man uit Breda aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij op een parkeerplaats bij grensovergang Hazeldonk, ten zuiden van Breda. Bij het schietincident raakte een 29-jarige Rotterdammer gewond. De verdachte is de neef van het slachtoffer. De man uit Breda was bij het slachtoffer toen de politie arriveerde. Hij is in een cel gezet. De Belgische politie, die eveneens werd ingeschakeld, hield op aanwijzing van een politiehelikopter na de schietpartij nog een tweede verdachte aan. Deze 36-jarige man uit Roosendaal bleek na nader onderzoek niets met de schietpartij te maken te hebben. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis vervoerd. Hij verklaarde van zijn telefoon en geld te zijn beroofd. (Novum)

Kartcentrum brandt af in Stadskanaal

Stadskanaal. Door een brand is een groot deel van een kartcentrum in het Groningse Stadskanaal afgelopen nacht in de as gelegd. Er raakte niemand gewond. Bij de brand is asbest vrijgekomen, meldde een woordvoerder van de brandweer vandaag. Op het moment dat de brand uitbrak (rond 1.00 uur) was het centrum gesloten en was er niemand aanwezig. Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten. De gemeente zal zo snel mogelijk een bedrijf inschakelen dat de asbest verwijdert, meldde de woordvoerder. (Novum)

Eerste bewoners van asbestwijk terug

Utrecht. Vanaf donderdag kunnen de bewoners van de Marco Pololaan in het Utrechtse Kanaleneiland terugkeren naar hun woning. Dat maakte burgemeester Aleid Wolfsen gisteren bekend. De bewoners zijn de eersten die terug naar huis kunnen, sinds de evacuatie anderhalve week geleden. De schoonmaakwerkzaamheden waren beperkt, omdat aan de Marco Pololaan geen woningen zijn aangetroffen waarin een besmetting is geconstateerd. In totaal waren inclusief de Marco Pololaan vier straten ontruimd in Kanaleneiland, nadat bij sloopwerkzaamheden asbestdeeltjes bleken te zijn vrijgekomen. (Novum)

Recordvangst van grote haai met een hengel

Rotterdam. Een visser uit Steenbergen heeft vorige week in de Kom van de Oosterschelde een ruwe haai van 1,61 meter gevangen met een hengel. Dat meldde de regionale krant PZC gisteren. Volgens de Nederlandse Commissie Record Zeevissen is het de langste zeevis die ooit in Nederland met een hengel is gevangen. Het gewicht van de haai wordt geschat op twintig kilo. De man viste op zeebaars, toen hij de haai aan de haak kreeg. Het dier is na de meting vrijgelaten. Ruwe haaien worden sporadisch aan de kust gevangen. Ze kunnen twee meter worden en staan als kwetsbaar op de rode lijst voor bedreigde diersoorten. (NRC)