Koningin lacht wél bij paardenstrijd... ...en weet hippe sporters in voortuin

Paarden en de koninklijke familie horen bij elkaar in het Verenigd Koninkrijk. De vreugde was dan ook groot, toen Zara Phillips gisteren olympisch zilver won bij het onderdeel eventing.

Zara Phillips krijgt het zilver uit handen van haar moeder, prinses Anne, de dochter van de koningin. Foto AFP

Haar paardenliefde heeft Zara Phillips (31) niet van vreemden. Nee, haar grootmoeder zat de afgelopen dagen niet langs de dressuurring of het crosscountryparcours op de olympische locatie in Greenwich, maar als koningin Elizabeth er was geweest, zou ze zeker met een grote grijns op de tribune hebben gezeten.

Gisteren won het Britse eventingteam zilver. De zeldzame keren dat de Britten hun vorstin zien lachen, hebben altijd iets met paarden te maken.

De rest van de familie was er wel. Moeder Anne, die in 1976 in Montreal zelf meedeed aan de Spelen. De prinsen William en Harry, die regelmatig polo spelen. Eerder in de week grootvader Philip, een goed menner. En achter de schermen vader Mark Phillips, de trainer van de Amerikaanse ruiters, die in 1972 in München met zijn team het eventing-goud voor de Britten wist binnen te halen. Dat is sindsdien niet meer gelukt.

Paarden en de Britse koninklijke familie horen bij elkaar. Elizabeth noemde ze ooit „de grootste nivelleerders”. Voor paarden maakt het niet uit of de berijder van koninklijken bloede is, ze zijn niet onderdanig of beleefd. Alle prinsen en prinsessen rijden al vanaf jonge leeftijd – Zara Phillips kreeg haar eerste pony toen ze vier was. De 86-jarige Elizabeth wordt zelf ook nog regelmatig in Windsor Park gesignaleerd tijdens een rit.

De koningin heeft bovendien een uitstekend oog voor paarden. Ze bezit en fokt zo’n dertig volbloedrenpaarden – van haar eigen geld. De waarde van haar stoeterij wordt geschat op 3,6 miljoen pond (4,5 miljoen euro), afhankelijk van het succes op de renbaan. Dit jaar won een van haar paarden nog een race op het vermaarde Ascot.

Elizabeths grootste probleem is volgens deskundigen dat haar paardenliefde weliswaar is overgeslagen op de volgende generaties, maar dat die weinig interesse hebben voor paardenrennen. En de enige keer dat de koningin zich waagde aan het fokken voor een andere tak van paardensport, eventing, was dat beduidend minder succesvol: dochter Anne viel van Goodwill. Tijdens die Olympische Spelen in 1976 in Montreal.

Maar Zara Phillips is – met haar paard High Kingdom – niet in Team GB gekozen om haar stamboom. „Het valt moeilijk te ontkennen wie haar moeder en grootmoeder zijn, maar Zara is bovenal en in de eerste plaats een topruiter”, zei trainer Will Collins toen hij haar en Nicola Wilson toevoegde aan het Britse team dat vier jaar geleden brons won bij de Spelen in Peking: Kristina Cook, William Fox-Pitt en Mary King. Ook toen was Phillips geselecteerd, maar haar toenmalige paard Toytown raakte geblesseerd.

Kriegelig reageerde ze tijdens een persconferentie eerder deze week dan ook op de vraag of haar grootmoeder haar advies had gegeven. „Nee, en denk je dat ik het zou vertellen als dat wel zo was?”

Alle vragen over haar koninklijke connecties wees Zara Phillips af. Ze wilde het alleen over de sport hebben. Over haar vader wilde ze voor de olympische wedstrijd alleen kwijt dat „die nu de concurrentie is”. „We praten dus niet zoveel.”

En toen moeder Anne, in haar rol als IOC-lid, gisteren de zilveren medaille omhing, was er niets van een familieband te merken.

    • Titia Ketelaar