Kluivert herenigd met Van Gaal

Patrick Kluivert wordt de tweede assistent-trainer onder de nieuwe bondscoach Louis van Gaal. In de dug-out zal de voormalige Ajacied plaatsnemen naast Danny Blind, in 1995 aanvoerder van Ajax dat onder Van Gaals leiding de Champions League en de wereldbeker won.

Kluivert heeft trainerservaring opgedaan bij FC Twente, waar hij vorig seizoen de Enschedese beloften naar het kampioenschap leidde. Hij gaat de functie bij de KNVB combineren met zijn werkzaamheden bij FC Twente.

Kluivert zegt het een eer te vinden dat Van Gaal hem heeft gevraagd. „Het is natuurlijk fantastisch met Nederlands beste spelers te gaan werken. Dat ik zelf jarenlang bij Oranje heb gespeeld, kan daar alleen maar bij helpen”, stelde hij in een persbericht van de KNVB.

Kluivert is topscorer alle tijden van Oranje met veertig doelpunten. Onder Van Gaal debuteerde hij in 1994 voor Ajax. In 1995 maakte hij in de Champions League-finale tegen AC Milan het winnende doelpunt. Hij speelde daarna voor AC Milan, FC Barcelona (onder Van Gaal), Newcastle United, Valencia, PSV en Lille. Vanwege knieklachten stopte hij in het seizoen 2007-2009 als prof.

Na zijn loopbaan als speler schreef Kluivert zich in voor de cursus Coach Betaald Voetbal, waaraan toen ook oud-ploeggenoten Dennis Bergkamp, Phillip Cocu en Michael Reiziger deelnamen. Hij vervulde zijn praktijkstage bij AZ, waar Van Gaal op dat moment hoofdtrainer was. Daarna werkte Kluivert als spitsentrainer bij NEC en nu dus als trainer van Jong Twente. Hij zal Van Gaal bij Oranje bijstaan op weg naar het WK 2014 in Brazilië.