Keniaanse goudzoekers in driedelig pak

De supermacht van de atletiek doet niet alleen sportieve zaken in Londen. Vermoedelijk houden zich meer in driedelig pak gestoken Keniaanse zakenlui, politici en bankiers op bij het Olympic Park dan rennende ranke spierbundels in strak gespannen sportkleding.

„Als straks ons nationale volkslied steeds weer klinkt na een overwinning, is dat goed voor Kenia”, zei Ephraim Ngare, de Keniaanse ambassadeur in Londen, vorige week. „We gaan volop voordeel halen uit de geboden kansen.”

Tussen de verwachte zeges op de 10.000 meter en de marathon zullen president Mwai Kibaki en zijn delegatie deals proberen te sluiten in het voor de gelegenheid gehuurde Kenya House bij het Olympic Park in Oost-Londen. Daar zullen tal van investeringsmogelijkheden worden gepresenteerd. Want Kenia staat niet alleen aan de top als het gaat om atletiek, het is ook een vooraanstaande natie in Oost-Afrika met een snel groeiende economie en een opkomende middenklasse die steeds meer te besteden heeft. Bovendien werd er eerder dit jaar olie gevonden.

De sportieve afvaardiging in Londen bestaat uit vijftig sporters, onder wie atleet David Rudisha, de wereldrecordhouder op de 800 meter. Sinds Kenia in 1956 in Australië voor het eerst aan de Olympische Spelen meedeed, wonnen Keniaanse sporters 75 medailles, meer dan Zuid-Afrika (70) en Kenia’s aartsrivaal Ethiopië (38). Niet alleen op de atletiekbaan; ook Keniaanse boksers waren op verschillende Zomerspelen succesvol. De Olympische Spelen in Peking in 2008 waren de meest geslaagde voor Kenia: het land sleepte 14 medailles in de wacht, allemaal op atletiekonderdelen.

Kenia zal in Londen echter één van zijn grootste helden missen, de man die in Peking de marathon won: Samuel Kamau Wanjuru. Deze kampioen ging aan zijn succes ten onder. Vorig jaar werd hij van het balkon van zijn villa gegooid toen hij het waagde met een vriendin thuis te komen terwijl zijn vrouw in het echtelijke bed op hem lag te wachten.

De 24 jaar oude atleet overleefde de val niet. Hij was bovendien overmatig aan de alcohol geraakt en had eerder in dronken toestand een voetganger aangereden die als gevolg van dat ongeluk invalide was geworden. De faam was de jeugdige Wanjiru naar het hoofd gestegen, te jong om met zijn plotse rijkdom om te kunnen gaan.

En om het geld gaat het de Kenianen, of ze nu atleet zijn of zakenman. De meeste atleten renden zich een weg uit de armoede. De Keniaanse regering en het bedrijfsleven bieden de sporters tienduizenden euro’s als ze hun land in het zonnetje zetten tijdens de investeringsconferentie in Kenya House bij het Olympic Park.

Correspondenten kijken elke dag vanuit de hele wereld naar de Olympische Spelen, van 27 juli tot en met 12 augustus in Londen. Daarna wordt de rubriek In Nederland hervat.

    • Koert Lindijer