In het net serveren en shuttles uit meppen: badmintonbond dient aanklachten in

De scheidsrechter probeerde gisteren tevergeefs de Chinese en Zuid-Koreaanse badmintonsters te bewegen tot het spelen van een eerlijke wedstrijd. Foto Reuters / Bazuki Muhammad

De internationale badmintonbond heeft vier badmintonduo´s uit China, Zuid-Korea en Indonesië aangeklaagd omdat ze niet hun best deden om te winnen. Op die manier zouden de vrouwen zichzelf een betere loting hebben bezorgd.

De Chinese wereldkampioenen Wang Xiaoli en Yu Yang en hun Zuid-Koreaanse tegenstanders Jung Kyun-eun en Kim Ha-na kregen gisteren het publiek over zich heen toen ze in het net serveerden en shuttles uit mepten. De langste rally in de eerste game duurde maar vier slagen. Waarschuwingen van de wedstrijd- en toernooischeidsrechter hadden geen effect.

Badmintonfans reageerden op Twitter boos op de gang van zaken:

Twitter avatar KAMISA_ Ari Ryansa Kamisa Wang Xiaoli/Yu Yang should be discualification from this turnament.
Twitter avatar dhehusnan Husnan as the professional players, Wang Xiaoli/Yu Yang and their coach shouldn’t do that embarrasing match! #Olympics2012

Onsportief gedrag zou gunstig zijn voor loting

De Zuid-Koreanen versloegen de al voor de laatste zestien geplaatste Chinezen. Door dat resultaat komen de wereldkampioenen hun als tweede geplaatste landgenoten tot de finale niet tegen.

Hetzelfde gebeurde vervolgens in een wedstrijd tussen een ander Zuid-Koreaans duo en Indonesië. Beide teams waren al geplaatst voor de volgende ronde. Doordat beide Koreaanse teams wonnen eindigden ze als eerste in de groep en komen ze elkaar nu niet tegen tot een eventuele finale.

Wang Xiaol en Yu Yang proberen de shuttle in het net te slaan in hun partij tegen Jung Kyung-eun en Kim Ha-na. Foto Reuters / Bazuki MuhammadWang Xiaol en Yu Yang proberen de shuttle in het net te slaan in hun partij tegen Jung Kyung-eun en Kim Ha-na. Foto Reuters / Bazuki Muhammad

Zuid-Korea wijst met beschuldigende vinger naar China

De Zuid-Koreaanse bondscoach Sung Han-kook geeft de Chinezen de schuld:

“Als de Chinezen gewoon zouden spleen zou dit niet gebeurd zijn. Nu deden wij hetzelfde omdat we niet tegen Korea willen spelen. Niemand wil sterke spelers tegenkomen.”

De Chinese Yu Yang zegt dat ze simpelweg energie spaarden voor de knock-outfase die vandaag van start gaat. De badmintonbond doet verder onderzoek.

    • Pim van den Dool