Ik wilde 36 uur werken en een laptop van de zaak

Naam: Richard (43)

Opleiding: hts civiele techniek

Vorige functie: projectcoördinator bij een ingenieursbureau

Huidige functie: projectleider civiel technische projecten bij twee gemeenten (sinds voorjaar 2011)

Vorige salaris: 3.700 euro bruto per maand, voor 36 uur in de week

Salariswens: meer dan oude salaris

Voor

Wat doet een projectleider civiel technische projecten?

„Ik ben betrokken bij verschillende projecten in de openbare ruimte. Denk aan het vervangen van de riolering in een woonwijk of het aanleggen van verkeersdrempels in de straten rond een nieuw schoolgebouw. Ik doe dit werk bij twee gemeenten, maar ben in dienst bij een detacheringsbureau. Ik werk hier nu een jaar.

„Daarvoor werkte ik bij een ingenieursbureau. Daar had ik een jaarcontract. Dat is tweemaal verlengd, maar toen hield het helaas op. De bouw- en ingenieurssector heeft veel last van de economische recessie, dus zat er geen vast contract voor me in. Dat kreeg ik te horen in oktober 2010. Mijn tijdelijke contract liep door tot juli 2011, dus had ik ruim een half jaar voor het zoeken naar een nieuwe baan.”

Hoe verliep dat zoekproces?

„Ik heb direct op een aantal vacatures gesolliciteerd. Eenmaal werd ik uitgenodigd op gesprek, maar dat kreeg geen vervolg. Verder heb ik vrienden en oud-collega’s gevraagd hun oren voor me open te houden. Dat leverde een gesprek op bij een ander ingenieursbureau. Daar kon ik zes maanden aan het werk. Dat was natuurlijk prettig om te horen, alleen zat ik niet te wachten op weer een tijdelijk contract. In dezelfde periode werd ik ook uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek bij een detacheringsbureau. Daar boden ze aan om te zoeken naar een detacheringsfunctie en mij dan in dienst te nemen.”

Een gretige werkgever dus. Dat biedt perspectief voor de salarisonderhandeling.

„Wellicht wel, maar ik vond het toch niet verstandig om heel hoog in te zetten. Vergeet niet dat de economische crisis flink heeft toegeslagen in de bouwsector. Toen ze mij in het kennismakingsgesprek vroegen om een salarisindicatie, heb ik aangegeven dat ik er op vooruit wilde gaan ten opzichte van mijn toenmalige salaris. Dat was 3.700 euro bruto. Overigens heb ik in dat gesprek wel gemeld dat ik ook dat aanbod van het ingenieursbureau op zak had. Dat leek me handig om de druk er op te houden.”

Had je niet scherper aan de wind kunnen zeilen?

„Ik was op dat moment niet bezig om het onderste uit de kan te halen. Ik wilde gewoon erg graag een mooie, nieuwe functie en had geen zin om de kans te lopen om te overvragen, alleen vanwege een hoger salaris. Ik heb een gezin met jonge kinderen. Dat geeft een verantwoordelijkheid.”

Na

Hoe verliep de sollicitatieprocedure verder?

„Ik had na het kennismakingsgesprek nog twee sollicitatiegesprekken bij het detacheringsbureau. Die gesprekken waren vooral inhoudelijk en gingen over mijn kwalificaties en motivatie. De sfeer in die gesprekken was goed. Er is kort stilgestaan bij de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat ging in de mededelende sfeer. Toch heb ik een paar wensen ter sprake gebracht: ik wilde maximaal 36 uur per week werken en een laptop van de zaak. Die wensen zijn zonder veel discussie ingewilligd. Dat is opvallend, want het zijn geen standaardvoorwaarden: ik ben hier de enige werknemer waar ze voor gelden.”

Je bent nu gedetacheerd bij twee gemeenten. Hoe ben je daar uiteindelijk terechtgekomen?

„Na de sollicitatiegesprekken bij het bureau was het wachten op concrete detacheringsmogelijkheden. Die kwamen twee maanden later. Het uiteindelijke salarisaanbod van het detacheringsbureau lag 150 euro hoger dan mijn toenmalige salaris, op 3.950 euro bruto per maand, voor 36 uur. Daar ben ik dik tevreden over, zeker omdat de startdatum van mijn nieuwe baan aansloot op het aflopen van mijn toenmalige werk.”

    • Tobias Reijngoud