Holland Acht grijpt naast medaille

De Holland Acht afgelopen zaterdag tijdens de serie op roeibaan Eton Dorney in Londen. Foto Reuters / Darren Whiteside

De Holland Acht is er vanmiddag niet in geslaagd een medaille te winnen. In de finale van de achten werd Nederland vijfde. Het goud ging naar Duitsland, het zilver was voor Canada en het brons voor Groot-Brittannië.

De Nederlandse mannen, Diederik Simon, Rogier Blink, Sjoerd Hamburger, Matthijs Vellenga, Roel Braas, Jozef Klaassen, Mitchel Steenman, Olivier Siegelaar en stuurman Peter Wiersum, leken lang met Canada te strijden om het brons. Nederland kon op het laatste stuk echter niet mee met de Canadezen, waarna ze ook nog werden ingehaald door de Amerikanen. De Nederlandse roeiers kwamen uiteindelijk een kleine drie seconden na de oosterburen over de finish.

De Duitsers leken op hun beurt lange tijd met enige afstand te gaan winnen. De Britse fans gingen vol achter hun roeiers staan toen die Duitsland voorbijstreefden. De Britten konden het tempo echter niet volhouden en moesten zich tevredenstellen met brons.

Roeiers mannendubbeltwee niet naar finale

De roeiers van de mannendubbeltwee hebben zich vanochtend niet weten te plaatsten voor de olympische finale. Meindert Klem en Nanne Sluis eindigden als laatste in hun halve finale. Ze mogen daardoor vrijdag strijden om de plekken zeven tot en met twaalf.

De Nieuw-Zeelanders Eric Murray en Hamish Bond bleven de rest makkelijk voor en klokten 6.48,11. De Italianen en de Canadezen plaatsten zich als nummer twee en drie ook voor de finale. Klem en Sluis kwamen ruim 25 seconden na Murray en Bond over de finish.

Eerste goud voor Groot-Brittannië bij roeien

De Britse roeisters van de vrouwendubbeltwee hebben het gastland de eerste gouden medaille op de Olympische Spelen bezorgd. Het duo Helen Glover en Heather Stanning was in de finale oppermachtig en finishte in 7.27,13. Australië pakte het zilver, Nieuw-Zeeland ging ervandoor met het brons. De Verenigde Staten kwamen twintig honderdste tekort voor een podiumplek.