Hockeymannen knokken zich naar belangrijke zege op België

Ontlading bij de Nederlanders wanneer, met nog enkele zware groepsduels te gaan, de zes punten uit twee wedstrijden binnen zijn. AFP / Manan Vatsyayana

De uitslag van 3-1 doet het niet vermoeden, maar de mannen van hockeybondscoach Paul van Ass moesten zwoegen om voorbij België te geraken. Dat de tweede wedstrijd in de groepsfase gewonnen werd was echter het belangrijkste. Opvallend was de overstap op een defensieve speelwijze.

Waar de wedstrijd tegen India nog volgens de aanvallende Nederlandse school verliep, koos Van Ass tegen de Belgen voor veel man op de eigen helft. Omdat de tegenstander zichzelf van een soortgelijke tactiek bediende was het spelbeeld niet bepaald een traktatie voor het oog. België drukte Oranje na de beginfase zelfs terug op eigen helft, maar werd nooit echt gevaarlijk.

Na rust lukte dat beter en juist toen was het Mink van der Weerden die uit een strafcorner toesloeg. Dat hij een waardig vervanger blijkt voor de omstreden gepasseerde Taeke Taekema bleek opnieuw toen hij Nederland, nadat de Belgen op 1-1 waren gekomen, wederom op voorsprong zette. Het was alweer de derde rake strafcorner van het toernooi voor de Brabander.

Met nog tien minuten op de klok kon Oranje het duel dan toch langzaam maar zeker naar zich toetrekken. Bob de Voogd tekende uiteindelijk voor de derde treffer. Nederland gaat nu met zes punten uit twee wedstrijden aan de leiding in poule B waarin naast België en India nog de hoger aangeslagen landen Duitsland, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland zitten.

    • Jules Seegers