Hevige gevechten in Aleppo duren voort

VN: Duizenden burgers zitten vast in Aleppo, ruim tweehonderdduizend mensen zijn de stad ontvlucht.

Beirut. De strijd in Aleppo is gisteren zijn elfde dag ingegaan. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten wordt rebellenbolwerk Sakhour, in het noordoosten van Aleppo, gebombardeerd. Het Syrische leger heeft de posities van de opstandelingen bestookt met artillerievuur en mortiergranaten.

De rebellen houden echter nog stand en boeken zelfs enkele overwinningen op het om Aleppo gelegen platteland. Het dorpje Al-Bab en een belangrijke controlepost van het leger bij Anand werden onlangs op het regime veroverd. Vooral de inname van de controlepost is gunstig voor de rebellen, omdat de aanvoer van strijders en voorraden vanuit Turkije makkelijker wordt.

Het Syrische regime onder leiding van president Bashar al-Assad heeft de aanval op Aleppo verdedigd door te stellen dat de stad in de greep is van ‘terroristische huurlingen’. Die zouden worden betaald door Qatar, Saoedi-Arabië en Turkije.

In het Westen neemt de vrees toe over de toestroom van buitenlandse jihadisten naar Syrië. Hoewel de antiregeringsbeweging in het begin van de opstand een vreedzaam karakter had, steken geharde strijders uit Tsjetsjenië, Jemen, Libië, Irak, Afghanistan en Pakistan via Irak en Libanon de grens over en brengen hun gevechtservaring uit de strijd tegen de Amerikanen en de Russen mee, zo zei een hoge westerse diplomaat. AP, Reuters