Hero Brinkman heeft genoeg handtekeningen

Het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), de partij van voormalig PVV’er Hero Brinkman, mag meedoen aan de Kamerverkiezingen in het hele land.

Den Haag. De partij van Hero Brinkman mag op het nippertje meedoen aan de verkiezingen. Gisteren was de dag waarop nieuwe partijen voor elk van de twintig kieskringen dertig ondersteuningsverklaringen moesten inleveren.

Het lot van ouderenpartij 50Plus is onduidelijk. Partijvoorzitter Jan Nagel wil niets kwijt over het aantal verklaringen dat zijn partij heeft ingeleverd. Maandag kwam 50Plus nog in drie tot vier regio’s handtekeningen tekort. „Wij wachten de uitslag van de Kiesraad af”, zei Nagel.

De Piratenpartij heeft voldoende handtekeningen opgehaald in negentien van de twintig kieskringen. Alleen op de Antillen is dat niet gelukt. Een woordvoerder zegt dat de partij met volle kracht aan de slag gaat om daar verandering in te brengen. Tot vrijdag biedt de Kiesraad partijen een herkansing om de allerlaatste zaken op orde te krijgen.

Nieuwe partijen die niet in elke kieskring dertig steunverklaringen kunnen indienen, mogen in de kieskring met ontbrekende handtekeningen niet meedoen. Alle partijen moesten bovendien de kandidatenlijsten indienen, compleet met de verklaringen van kandidaat-Kamerleden dat zij op de lijst van hun partij willen. Vrijdag wordt duidelijk of alle verklaringen correct waren. Dan worden de definitieve kandidatenlijsten bekendgemaakt. NRC