Groot deel VS kampt met droogte - nu officieel natuurramp

Corn plants struggle to survive on the drought-stricken land of farmer Scott Keach who owns 2500 acre Keach Farm in Henderson, Kentucky, July 24, 2012. Welcome rains provided some relief to heat-stressed cities and worried farmers in the U.S. Midwest on Tuesday, but reports of failed crops, wildfires and other fallout from the worst U.S.drought in more than 50 years tempered any optimism. The first soaking rains for weeks in parts of the northern Midwest sent U.S. corn and soybean prices sharply lower. But those prices still hover around record highs with weather forecasts for August indicating more heat is on the way. REUTERS/ John Sommers II (UNITED STATES - Tags: BUSINESS DISASTER ENVIRONMENT)
Corn plants struggle to survive on the drought-stricken land of farmer Scott Keach who owns 2500 acre Keach Farm in Henderson, Kentucky, July 24, 2012. Welcome rains provided some relief to heat-stressed cities and worried farmers in the U.S. Midwest on Tuesday, but reports of failed crops, wildfires and other fallout from the worst U.S.drought in more than 50 years tempered any optimism. The first soaking rains for weeks in parts of the northern Midwest sent U.S. corn and soybean prices sharply lower. But those prices still hover around record highs with weather forecasts for August indicating more heat is on the way. REUTERS/ John Sommers II (UNITED STATES - Tags: BUSINESS DISASTER ENVIRONMENT) Maisplanten overleven de droogte niet in Henderson, Kentucky. Foto Reuters / John Sommers II

In meer dan de helft van de counties in de Verenigde Staten heerst dusdanige droogte dat officieel sprake is van een natuurramp in deze gebieden. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw vandaag gezegd.

Het ministerie heeft vandaag 218 counties (provincies) in twaalf staten aangemerkt als ‘rampregio’s’. Dat brengt het totale aantal dit jaar op vijftienhonderd counties in 32 staten, waarvan ruim 90 procent door de droogte.

Boeren die door de droogte getroffen zijn hebben recht op federale hulp, onder andere in de vorm van noodleningen.

‘Wereldwijd zullen de voedselprijzen omhoog vliegen’

Onze correspondent Guus Valk was vorige week in de zwaar getroffen landbouwstaat Kansas. Hij schreef in NRC:

“Agrarische staten als Iowa, Kansas, Nebraska en Missouri produceren het grootste deel van de mondiale maïs- en graanvoorraad. Ongeveer 15 procent van de inwoners van Kansas is boer. Water is duur en moet zuinig gebruikt worden, dus irrigeren is geen optie. Sommige boeren mogen ondergrondse waterbronnen aanboren en pompen het water met ja-knikkers naar boven. Ze halen het uit een gigantische ondergrondse waterbron, waar miljoenen jaren oud water in een paar decennia op dreigt te raken. ‘Water is hier net zo schaars als olie’, zegt een boer die groente verbouwt. ‘Er komt een dag dat olie goedkoper is dan water.’

Als de oogst in Kansas mislukt, is dat meer dan alleen een drama voor de staat. Wereldwijd zullen de voedselprijzen omhoog vliegen. Maïs is niet alleen voedsel voor mensen, het wordt ook gebruikt als diervoer, waardoor de prijs van melk en vlees ook stijgt.”