‘Getuigen nuanceerden vorig jaar al verklaringen in zaak-Poch’

Een foto van Poch tijdens zijn dienstjaren in de periode van de militaire junta in Argentinië, zoals uitgegeven door de Spaanse politie. Foto AFP

Enkele getuigen in de zaak tegen Julio Poch hebben eerder afgelegde belastende verklaringen genuanceerd. De Argentijns-Nederlandse piloot zou nooit in de ik-vorm over zijn vermeende daden hebben gesproken. Dat schrijft Trouw vanochtend op basis van juridische documenten.

Poch, een voormalig Transavia piloot, zit momenteel vast in Buenos Aires in Argentinië in afwachting van zijn proces over zijn rol bij de zogenoemde doodsvluchten tijdens de militaire dictatuur in het land. Tussen 1976 en 1983 zou hij betrokken zijn geweest bij de vluchten waarbij politieke gevangenen in zee werden gegooid.

‘Poch had het niet expliciet over zichzelf’

Enkele oud-collega’s hoorden Poch tijdens een etentje in Bali in 2003 over het incident praten. In eerste instantie verklaarden zij tegenover de rechtbank dat Poch toegaf dat hij betrokken was bij de executies maar anderhalf jaar geleden nuanceerden zij dat. De getuigen zeggen nu dat Poch het niet expliciet over zichzelf had.

Collega en getuige Tim weert in 2008: “Hij zei dat, en ik citeer: ‘er momenten waren dat aan boord van zijn luchtvaartuig mensen levend overboord werden gegooid met het doel ze te executeren’.”

En in januari 2011: “Ik weet niet of Julio Poch het over ‘wij’ of over ‘ik’ heeft gehad. Ik heb Julio niet horen zeggen: ‘ik heb met mijn vliegtuig’ of iets dergelijks.”

Vrijgelaten en toch weer vastgezet

Volgens Pochs advocaat Geert-Jan Knoops kunnen de nuanceringen van belang zijn in het onderzoek omdat de aanklacht vrijwel geheel steunt op getuigenverklaringen. De nieuwe uitspraken zijn echter nooit opgepakt door de Argentijnse rechtbank. Justitie in het Zuid-Amerikaanse land wil tegenover de krant niet reageren.

Poch kwam in december 2010 vrij en leek op weg terug naar Nederland. Maar een half jaar later werd hij toch weer opgepakt nadat een nieuwe getuige zich zou hebben gemeld.

    • Jules Seegers