Gember in de auto tegen misselijkheid

Tijdens de zomermaanden gaat de Achterpagina op zoek naar zinnige en onzinnige vakantiefabels. Vandaag: misselijkheidsmiddeltjes.

‘Als je erin gelooft, dan werkt het vaak. Maar voor veel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen reisziekte zijn geen bewijzen”, aldus medisch fysicus dr. Jelte Bos. Hij doet voor TNO onderzoek naar reisziekte en komt de raarste remedies tegen.

Erg in trek nu zijn de zogenaamde ‘acupressuurbandjes’. Een knopje in een polsbandje oefent constant zachte druk uit op het Nei Guan-drukpunt en zou zo helpen tegen misselijkheid. De bandjes worden overal verkocht, van de ANWB tot de apotheek. Maar Catherine de Jong, anesthesioloog en voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, is bijzonder sceptisch. „Er is geen enkele theorie die kan verklaren waarom deze bandjes zouden werken.”

Wat wel zou werken is het eten van gember. Volgens Annemieke Horikx van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) vermoedt men dat gember de werking remt van serotonine, een stof die misselijkheid kan veroorzaken. En het lijkt erop dat gember invloed heeft op het maag-darmkanaal en daardoor de lediging van de maag versnelt. Inmiddels zijn in de meeste apotheken speciale gembercapsules te koop. Maar zelfs gekonfijt als Turks fruit heeft de wortel effect.

Als je niet van gember houdt, kun je altijd de oorzaak van de malaise aanpakken.

Volgens Bos worden mensen onwel tijdens het reizen omdat hun zintuigen tegenstrijdige informatie naar de hersenen sturen. „Tijdens autoritten, vluchten en boottochten zie je om je heen geen beweging, maar voel je die wél door het evenwichtsorgaan in je binnenoor. Dat is voor veel mensen misselijkmakend.”

Als je reisziekte wilt bestrijden, kun je volgens Bos het beste proberen om de informatiestromen weer met elkaar in overeenstemming te brengen. Dat kan door in de reisrichting naar buiten te kijken, het liefst naar een vast punt zoals de horizon.

Op verschillende internetfora wordt beweerd dat je je evenwichtsorgaan ook kunt ‘foppen’. Een watje in je linkeroor (rechts als je linkshandig bent) zou de druk op het binnenoor doen toenemen en minder geluid doorlaten. Daardoor zou het evenwichtsorgaan de ziekmakende bewegingen net iets anders dan normaal interpreteren. Apotheker Annemieke Horikx van de KNMP gelooft er niet in. „Wat je ook in je oren stopt, het lichaam blijft tijdens het reizen beweging registeren.” Net als de polsbandjes dus vergeefse moeite.

Tenzij je er natuurlijk in gelooft voegt Bos toe: „De psychische factor is groot bij reisziekte.”

Joke Beeckmans