Eenzame held durft te huilen

VPRO Import: SoloNed. 2, 23.45 - 00.45 uur

Een held die huis en haard verlaat om heldendaden te verrichten, laat in ieder verhaal, iedere film, elke mythe een treurende moeder, vrouw of kind achter. Wat doet de held zelf, met een onmenselijk grote onzekerheid voor zich? Die trekt moedig ten strijde. Want helden huilen niet.

Andrew McAuley is een held. Maar wanneer hij op weg is naar een nieuw avontuur, wordt hij bevangen door de angst om zijn geliefden nooit meer te zien, terwijl de tranen over zijn wangen rollen.

McAuley deed in 2007 een laatste poging om als eerste de Tasmaanse Zee tussen Australië en Nieuw-Zeeland over te steken. Met een kajak. Een maand later werd de zoektocht naar zijn lichaam gestaakt, nadat zijn kajak dertig mijl voor de Nieuw-Zeelandse kust was gevonden.

Solo documenteert zijn tocht. Gesprekken met zijn naasten worden afgewisseld met beelden van Andrew op zijn kajak, met de camera als zijn enige vriend.

Zijn tocht is allesbehalve een reeks overwinningen die hij moedig tegemoet gaat. Proberen te slapen in een kajak waarin niet kan worden bewogen terwijl je op golven van 12 meter heen en weer wordt geslagen, brengt geen verborgen superkrachten in een mens naar boven. Alleen de wil tot leven blijft nog over.

Solo is het portret van een echte held. Een eenzame, tragische held, die het gevaar en de uitdaging steeds weer opzoekt zonder precies te weten waarom, maar er tegelijkertijd doodsbang voor is. En terecht.

Anouk van Kampen