Duizenden vacatures bij NS in de komende jaren

NS heeft de komende jaren duizenden nieuwe mensen nodig door de vergrijzing van het personeelsbestand. Dat heeft het spoorbedrijf vanmorgen laten weten bij de publicatie van zijn halfjaarbericht.

In de eerste helft van dit jaar heeft NS 1.700 nieuwe medewerkers geworven. Het gaat om machinisten en technisch personeel, maar ook om conducteurs en mensen voor de horecagelegenheden op de stations. In totaal denkt NS dit jaar 3.300 nieuwe krachten te kunnen aantrekken. In de komende jaren komen daar nog eens duizenden medewerkers bij. NS spreekt van een „mooie opsteker in deze economisch zware tijden”.

De gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand van NS (27.500 fulltime en parttime werknemers) is hoog, vooral onder het treinpersoneel. Zo telt NS zo’n 1.500 machinisten en conducteurs die ouder zijn dan 55 jaar. Om te voorkomen dat er in de komende jaren tekorten ontstaan, heeft NS met het ROC Amsterdam een mbo-machinistenopleiding opgezet. Bovendien is er behoefte aan (schaars) technisch personeel. Deze zomer start NS zijn eigen school (de Techniekfabriek) voor het opleiden van monteurs. Het spoorbedrijf garandeert de leerlingen een baan, als ze de opleiding afronden.

Ook op hbo-niveau zijn er veel mensen nodig. NS laat weten jaarlijks 300 nieuwe hbo’ers te willen aantrekken. Dit najaar start een wervingscampagne voor deze doelgroep.

In de eerste zes maanden van dit jaar heeft NS veel meer winst gemaakt dan in de eerste helft van 2011. De nettowinst steeg met 36 procent tot 147 miljoen euro. Ook de omzet steeg sterk. Volgens NS zijn de financiële vooruitzichten echter „onzeker”, door de slechte economie.