Door vergrijzing zoekt NS duizenden nieuwe werknemers

Hoofddorp, 19 maart 2009 Louis Schlee, conducteur NS, traint met een elastiek voor een trein Foto Felix Kalkman De NS zoeken duizenden nieuwe werknemers vanwege het vergrijsde personeelsbestand. Foto Hollandse Hoogte / Felix Kalkman

De Nederlandse Spoorwegen heeft dringend behoefte aan nieuwe werknemers. Alleen al dit jaar moet het spoorbedrijf al drieduizend nieuwe mensen aantrekken vanwege het vergrijsde personeelsbestand.

Dat schrijft de Telegraaf. De NS maakt deze cijfers vandaag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

In de eerste zes maanden van dit jaar contracteerde de NS al vierhonderd nieuwe conducteurs en machinisten, zijn tientallen monteurs aan de loonlijst toegevoegd en is het horecabedrijf van de NS, Servex, erg actief geweest op de wervingsmarkt met achthonderd man nieuw personeel. In de komende maanden gaat de NS op zoek naar nog meer personeel, schrijft de krant.

Die noodzaak is ontstaan doordat het bedrijf relatief veel vijftigplussers in dienst heeft. Die zijn volgens de Telegraaf de NS trouw gebleven vanwege de goede cao en de baangarantie. De NS probeert nu schaarse nieuwe technici te lokken door ook hen een baangarantie te verstrekken. Daarnaast is de NS een MBO-opleiding tot machinist gestart in samenwerking met het ROC in Amsterdam, schrijft persbureau Novum.

    • Hans Klis