Dienstplichtwet Israël die ultra-orthodoxen vrijwaart verlopen

Caption: An Israeli-Arab soldier looks through binoculars near Kibbutz Kerem Shalom just outside the southern Gaza Strip in this July 5, 2010 file photo. Military service is a rite of passage for most Israelis, who view the army as a core element of national identity. That is where the problem starts for many Arabs, who associate more closely with the Palestinians and feel alienated in a country created in 1948 that defines itself as a Jewish state. To match feature ISRAEL-CONSCRIPTION/ARABS REUTERS/Amir Cohen/Files (ISRAEL - Tags: POLITICS MILITARY)
Caption: An Israeli-Arab soldier looks through binoculars near Kibbutz Kerem Shalom just outside the southern Gaza Strip in this July 5, 2010 file photo. Military service is a rite of passage for most Israelis, who view the army as a core element of national identity. That is where the problem starts for many Arabs, who associate more closely with the Palestinians and feel alienated in a country created in 1948 that defines itself as a Jewish state. To match feature ISRAEL-CONSCRIPTION/ARABS REUTERS/Amir Cohen/Files (ISRAEL - Tags: POLITICS MILITARY) Een soldaat van het Israëlische leger in de Gaza-strook, archief 5 juli 2010. Foto Reuters / Amir Cohen

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak heeft het leger een maand gegeven om zich voor te bereiden op het oproepen van ultra-orthodoxe joden. Vannacht verliep de dienstplichtwet die hen zestig jaar lang vrijwaarde van militaire dienst.

Dat meldt de BBC. In februari oordeelde het Israëlische Hooggerechtshof dat de uitzondering voor de ultra-orthodoxe 10 procent van de bevolking illegaal was en de dienstplichtwet voor 1 augustus moest worden vervangen.

Politiek gekibbel om dienstplichtwet

Dat is uiteindelijk na veel politiek gekibbel niet gelukt. De Kadima-partij stapte vorige maand nog uit de regeringscoalitie van premier Benjamin Netanyahu gestapt vanwege ruzie over de hervorming van de dienstplichtwet in Israël. Ook werd al eerder een comité ontbonden dat zich bezighield met de hervormingen van de wet.

Volgens de verlopen dienstplichtwet moesten seculiere en orthodoxe Israëliërs in principe vanaf hun 18de twee of drie jaar lang dienen. Ultra-orthodoxe joden werden gevrijwaard als zij zich wijdden aan religieuze studies. De geloofsgroep is van mening dat zij het land dient door god te dienen.

‘Ondanks verlopen wet zal leger naar behoefte rekruteren’

Defensieminister Barak heeft vandaag het leger de instructies gegeven om binnen een maand met een “praktisch voorstel” te komen voor een herziening van de dienstplichtwet uit 1949, die ook de uitspraak van het Hooggerechtshof in beschouwing neemt. De BBC verwacht dat er geen echte stappen ondernomen worden om ultra-orthodoxen te dwingen tot dienstplicht. Ook onze correspondent Leonie van Nierop schreef eerder al dat zij verwacht dat het leger vanaf vandaag “naar behoefte” zal rekruteren. Van Nierop:

“Zo niet, dan wordt vanaf 1 augustus de zogeheten Veiligheidswet van kracht en zijn alle Israëliërs dienstplichtig, inclusief de ultra-orthodoxen en de Palestijnen met een Israëlisch paspoort. Maar dat betekent nog niet dat er meteen veel zal veranderen. Dan zal het leger rekruteren naar behoefte, zei Netanyahu eerder, “waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende groepen om scheuren in de samenleving te voorkomen”..”