De oorlog in Syrië: die was nog niet erg genoeg

De Oostenrijkse krant Kronen Zeitung heeft haar excuses aangeboden voor het photoshoppen van foto’s uit Syrië, al is het schoorvoetend.

Wat is er gebeurd? Afgelopen weekend publiceerde de grootste krant van Oostenrijk (drie miljoen lezers) een gemanipuleerde nieuwsfoto. Op de bewerkte foto, bij een artikel over de slag om de Syrische stad Aleppo, is te zien hoe een gezin op de vlucht door een verwoeste wijk loopt. Op het origineel loopt het gezinnetje ook, maar dan door een straat die intact is.

De foto van het gezin is op 26 juli in Aleppo gemaakt door het Duitse fotopersbureau EPA. De foto van de verwoeste huizen komt uit Homs, bijna tweehonderd kilometer verderop. Internetters ontdekten dat het beeld gemanipuleerd was en via Facebook en Twitter was een rel snel geboren.

De krant gaf gisteren met tegenzin toe dat ze fout zat. Kronen Zeitung-chef Christoph Dichand verontschuldigde zich tegenover de website News.at, maar benadrukte tegelijk dat er wel twee fotocredits bij de foto stonden; een hint voor de lezer. Hij noemt de presentatie van het gemanipuleerde beeld een „journalistiek stijlmiddel”, waarbij het voor de lezer te onduidelijk was dat er twee beelden waren samengesmolten tot een nieuwe. De Oostenrijkse raad voor journalistiek gaat de manipulatie onderzoeken.

Nieuwsfoto’s uit het Midden-Oosten worden vaker gemanipuleerd. In 2006 was er sprake van manipulatie bij persbureau Reuters. Israël bombardeerde toen Beiroet en de Reuters-fotograaf zette de rookwolken zwaarder aan dan ze waren. Dit werd ook ontdekt door bloggers, waarna Reuters de fotograaf schorste. In 2010 was Reuters eveneens het haasje met een bewerkte foto van de Israëlische aanval op de Gazavloot. Op de originele foto is een mes te zien in de handen van een activist. Op de bewerkte foto was dat mes, tot woede van veel pro-Israëlische websites, verdwenen. NRC