De hemel vóór God en Allah

Thor: de legende van Walhalla. Animatie. Regie: Óskar Jónasson. In: 44 bioscopen. **

Wie zijn kind wil laten kennismaken met het Europees religieus gedachtengoed van vóór Jezus of Mohammed, grijpe nu zijn kans. De IJslandse animatiefilm Thor speelt in de Germaanse godenwereld, compleet met Walhalla, een magische Hamer en kraaien op de schouder van de godin Freya.

De jonge smid Thor is een wereldse zoon van de oppergod Odin, en gaat de strijd aan met enge reuzen.

Opmerkelijk is vooral de schildering van het Walhalla, oftewel de hemel – bevolkt door uitvreters die zich de hele dag te goed doen aan geofferd gebraad. De makers hebben hun fantasie inventief de vrije loop gelaten bij de verbeelding van de Germaanse metafysica, maar helaas lijdt de film enigszins aan gebrek aan spanning in de verhaalopbouw.

RvdB

    • Raymond van den Boogaard