Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De Appel en Het Toneel Speelt verliezen subsidie

De toneelgezelschappen De Appel en Het Toneel Speelt krijgen de komende vier jaar geen subsidie meer. Zij behoren tot de belangrijkste slachtoffers van de bezuinigingen die het Fonds Podiumkunsten heeft aangekondigd. Beide gezelschappen hadden voor de komende vier jaar respectievelijk vijf ton en negen ton per jaar aangevraagd.

Het fonds maakte vandaag bekend hoe het zijn 40 procent lagere budget van 24,5 miljoen euro verdeelt over 80 gezelschappen. Er waren 203 aanvragen. Zestig procent van de instellingen die de afgelopen vier jaar subsidie kregen, zijn nu afgevallen. Daaronder ook toneelgezelschappen als Onafhankelijk Toneel en Carver, muziekgezelschap Nieuw Ensemble en Theaterfestival Boulevard.

„We hebben geprobeerd de schade te beperken”, zegt bestuurder George Lawson van het Fonds, „maar die is toch ongemeen groot”. Het Toneel Speel blies de Gijsbrechttraditie nieuw leven in. „Ik wist al dat ons soort toneel niet goed ligt bij degenen die erover gaan”, zegt directeur Ronald Klamer. „We zijn dermate financieel gezond dat ik tot juli 2013 door kan gaan. In de tussentijd probeer ik andere financiers te vinden.”