Coalitie slinkt, kabinet Curaçao wankel

Het einde van het kabinet van Curaçao is nabij nu een tweede parlementslid van de coalitie zijn vertrouwen heeft opgezegd. Ditmaal is het Dean Rozier, fractievoorzitter van premier Gerrit Schotte’s eigen MFK-partij, die zijn steun intrekt. Daardoor heeft de driepartijencoalitie nog maar 9 van de 21 zetels in de Staten.

Gisteravond schreef Rozier een brief aan het bestuur van zijn partij waarin hij zegt dat de huidige regering „niet meer kan rekenen op het vertrouwen van de gemeenschap” om de bestaande problemen „op adequate wijze en tijdig op te lossen”.

Curaçao, dat als apart land onderdeel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, kreeg in juli een ‘aanwijzing’ van de Rijksministerraad om het begrotingstekort van 9 procent weg te werken. Schotte ging hiertegen in beroep en coalitiepartner Helmin Wiels (Pueblo Soberano) beet Nederland toe zich met de eigen zaken te bemoeien.

De harde taal van Wiels leidde eerder deze week tot het vertrek van parlementslid Eugene Cleopa (MAN) uit de coalitie. Hij en zijn familie zouden door Wiels zijn bedreigd. Ook de nu opgestapte Dean Rozier refereert in zijn brief aan de harde taal van Wiels en zijn partij. „De constante polarisatie door één der coalitiepartijen, de toonzetting tijdens debatten in het parlement en de wijze waarop [...] partijen en personen worden bejegend zijn zeer frustrerend voor een vruchtbare samenwerking.” Hij geeft de partij ook de schuld voor de slechte relaties met Nederland.

De coalitie van MFK, Pueblo Soberano en MAN kwam in de herfst van 2010 tot stand nadat de Nederlandse Antillen waren opgesplitst in de landen Curaçao en Sint Maarten en de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De grootste partij, de PAR, werd uitgesloten van regeringsdeelname toen de nieuw opgerichte MFK van Gerrit Schotte een coalitie vormde met twee andere partijen. Politieke partijen op het eiland hebben over het algemeen geen uitgesproken ideologische kleur, maar zijn sterk afhankelijk van charismatische voormannen, bevriende financiers en familierelaties.

In theorie zou Schotte nog voort kunnen als hij steun van twee eenmansfracties weet te krijgen. De verwachting is echter dat hij, nu hij ook binnen zijn eigen partij geen vertrouwen meer geniet, het ontslag van zijn kabinet zal aanbieden. De opgestapte Dean Rozier pleit voor een zakenkabinet dat in de komende maanden orde op zaken moet stellen. In dat geval komen er niet direct nieuwe verkiezingen op het eiland.