Cavendish wint rondje rond de Friese kerk

Mark Cavendish heeft gisteren het wielercriterium in het Friese Surhuisterveen gewonnen. De wereldkampioen op de weg won in de eindsprint van de Slowaak Peter Sagan en de Friese Nederlander Pieter Weening.

Cavendish had graag in de olympisch kampioenstrui willen starten, maar slaagde zaterdag niet in die opzet. Zijn zege in Surhuisterveen, woonplaats van organisator en staatssecretaris Joop Atsma, was niet meer dan een doekje voor het bloeden. De winnaar in een criterium staat vaak bij voorbaat vast.

Het profpeloton maakt zich intussen op voor de laatste drie maanden van het seizoen. Maandag start in Waalwijk de Eneco Tour. De zevendaagse etappekoers door Nederland en België maakt onderdeel uit van de UCI World Tour.

De bekendste naam op de startlijst is de Spanjaard Alberto Contador, die zijn comeback maakt na zijn dopingschorsing. De tweevoudig Tourwinnaar kwam sinds begin februari niet meer in actie, toen hij met terugwerkende kracht werd geschorst wegens het gebruik van clenbuterol.

Gisteren is de voorlopige startlijst voor de Ronde van Spanje – van 18 augustus tot en met 12 september – bekendgemaakt. Op de lijst staan behalve oud-winnaar Contador de Brit Christoper Froome en de Belg Jurgen Van den Broeck. Ook Raborenners Robert Gesink en Bauke Mollema doen mee aan de Vuelta, net als de Spaanse titelverdediger Juan José Cobo.