‘Bookspotting’ met Ted van Lieshout

Schrijver en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout valt het geregeld op: mensen in woonprogramma’s lezen geen boeken, blijkens de lege boekenkasten die steeds in beeld komen. Van Lieshout heeft een blog opgericht, zodat kijkers hem kunnen attenderen op ‘boeken op tv’. Op zijn persoonlijke blog schrijft Van Lieshout dat het gemis aan boeken in woonprogramma’s

Ted van Lieshout (in 2005). Foto Vincent Mentzel/NRC Handelsblad

Schrijver en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout valt het geregeld op: mensen in woonprogramma’s lezen geen boeken, blijkens de lege boekenkasten die steeds in beeld komen. Van Lieshout heeft een blog opgericht, zodat kijkers hem kunnen attenderen op ‘boeken op tv’.

Op zijn persoonlijke blog schrijft Van Lieshout dat het gemis aan boeken in woonprogramma’s hem al langere tijd opvalt:

‘Ik wil jullie ook iets vragen. Het is mij opgevallen dat in al die woonprogramma’s nooit een huis voorkomt met een boekenkast. Ik vind zelf een gevulde boekenkast ontzettend gezellig, maar in woonprogramma’s leest niemand en als je een kast ziet is het er meestal een om niks in te zetten of een suf vaasje. Die woonprogramma’s lijken alleen geïnteresseerd te zijn in huizen waar analfabeten wonen. Wie van jullie heeft wel eens een boekenkast-met-boeken gezien in een van de woonprogramma’s? En kunnen we dat ergens terugzien op YouTube of zo? Ik zou het wel mooi vinden als we elkaar zouden attenderen als op tv ergens een boekenkast te zien is geweest. Of een bóék. Dat is zo zeldzaam geworden, dat het me leuk lijkt om boeken te spotten op tv’

Van Lieshout heeft te kennen speciaal voor de gelegenheid een blog te hebben opgericht:

‘Daarom heb ik een webpagina gemaakt waarop je in de reacties kunt laten weten dat je een boek op tv hebt gezien. Misschien heeft niemand daar zin in en dan houdt het vanzelf wel weer op. Maar voor hetzelfde geld wordt het leuk gevonden om elkaar te attenderen op een boek in beeld. Het zou zo maar een aardige inventarisatie kunnen worden van een uitstervend fenomeen: het boek op televisie.’

Goed opletten dus, bij het televisiekijken. En het waargenomen boek direct melden bij Van Lieshout.

    • Roderick Nieuwenhuis