Blij mezelf te mogen zijn

Zaterdag vaart er voor het eerst een Turkse boot mee in de Canal Parade, hoogtepunt van de Gay Pride. De Hindoestaanse boot vaart niet mee, wegens geldgebrek. Terwijl homoseksualiteit juist in de Surinaamse gemeenschap nog een groot taboe is, zegt Anita Chedi (33), Emancipatie Ambassadeur Den Haag.

Hoe was jouw coming out?

„Dertien jaar geleden kwam ik met mijn familie naar Nederland, nadat ik mijn ouders had verteld dat ik lesbisch ben. Een normaal leven in Suriname zou voor mij onmogelijk zijn geweest, omdat daar op homoseksualiteit nog een groot taboe rust. Mijn lesbische geaardheid zorgde dan ook voor veel opschudding in ons Hindoestaanse gezin. Al toen ik vier jaar was, wist ik dat ik anders was. Toen ik 17 jaar was, werd ik me bewust van mijn gevoelens voor andere vrouwen – mede dankzij mijn homoseksuele buurman die mijn geaardheid herkende en verklapte. Sindsdien werd ik bij buurtkinderen vandaan gehouden. Alsof ik iets besmettelijks had! Mijn moeder heeft twee maanden lang gehuild. Prompt kreeg ik een homo-healing cadeau.”

En hoe is dat nu in Nederland?

„Ik ben volkomen geaccepteerd thuis. Al heeft een deel van de familie – die ook hier in Nederland woont – er blijkbaar nog veel moeite mee om mij te accepteren zoals ik ben. In mijn vriendinnenclubje zitten nog steeds mensen die niet openlijk zichzelf durven zijn. En dat in ‘tolerant Nederland’! Het blijft lastig voor betrokkenen om uit de kast te komen. Dat ervaar ik in mijn nabije omgeving elke dag. Nu ben ik voorvechtster van homorechten in Nederland én Suriname.”

Hoe doe je dat in praktijk?

„In 2010 organiseerde ik de eerste Openminded-bijeenkomst over homoseksualiteit in Suriname. Dit zorgde voor enorme opschudding in mijn geboorteland. Voor het eerst zwaaiden homo’’s en lesbiennes openlijk met vlaggen voorzien van teksten als ‘Gay is ok’. Een jaar later bood ik president Desi Bouterse en de Nationale Assemblée een petitie aan om voorlichting over seksuele diversiteit op scholen te verplichten. Dat is nu nog niet zo, maar ik ben blij dat het onderwerp überhaupt op de agenda staat. Een openbaring, vooral voor Hindoestanen, die beweren dat homoseksualiteit bij ons niet bestaat.”

Vanavond 18.00, VEC gebouw, Bijlmerdreef 1301, debat over homoseksualiteit onder Hindoestanen. Zaterdag, 14.00, Canal Pride, Amsterdam. Chedi vaart mee met GroenLinks

    • Miriam van Coblijn