Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Bezuinigingen podiumkunsten mokerslag’ - Oerol gespaard

Amsterdam, 22-11-2010. In- en exterieurs van het nieuwe De La Mar Theater. De grote zaal. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Amsterdam, 22-11-2010. In- en exterieurs van het nieuwe De La Mar Theater. De grote zaal. Foto Leo van Velzen NrcHb. Het nieuwe De La Mar Theater in Amsterdam. Foto NRC / Leo van Velzen

De subsidieadviezen van het Fonds Podiumkunsten zijn een “mokerslag”. Dat stelt De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK). De gevolgen van de bezuinigingen in de podiumsector zullen grote gevolgen hebben is de vrees.

Het Fonds Podiumkunsten maakte bekend dat zeventig van de 118 instellingen die tot nu toe geld ontvingen, in de toekomst niets meer krijgen. Tientallen organisaties, zoals toneelgroep De Appel, het Toneel Speelt en Theaterfestival Boulevard, kregen ondanks een positief advies toch geen geld, omdat er geen budget voor is.

De NAPK vreest dat veel van de instellingen die geen subsidie meer krijgen, niet kunnen voortbestaan. Bestuursvoorzitter Onno Hoes roept de coalitie die na de verkiezingen moet worden gevormd goed te kijken naar de gevolgen van de bezuinigingen. Hoes waarschuwt:

“Wat eenmaal weg is, krijgen we nooit meer terug.”

PvdA vindt schade ‘enorm’, GroenLinks spreekt van ‘knock-out’

PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma vindt de schade “enorm” en wil na de verkiezingen vijftig miljoen euro teruggeven aan de sector. Bram van Ojik noemt de besluiten namens GroenLinks een “knock-out voor toptalent.”

Directeur van het Grachtenfestival Lidy Klein Gunnewiek noemt de besluiten van het fonds “dramatisch”, al is ze blij met het positieve advies voor haar festival.

“Wij krijgen door het geldgebrek alleen geen geld, dus het is koffiedik kijken hoe het advies zich omzet in de praktijk. Het wordt steeds moeilijker om de benodigde subsidies bij elkaar te krijgen.”

Net begint zich te sluiten rond Metropole Orkest

Het subsidieadvies pakte negatief uit voor het Metropole Orkest. Toch denkt manager Henk Schepers niet zo’n subsidie de allerlaatste overlevingskans voor het orkest was.

“We zijn nog in gesprek met het ministerie en het bedrijfsleven.”

Maar het net begint zich wel langzaam te sluiten, geeft hij toe.”Het wordt steeds moeilijker om een orkest van deze omvang staande te houden. Veel deuren vallen dicht. Niet alleen de overheid, maar ook bedrijven, gemeentes, zalen en toeschouwers houden hun hand op de knip.”

Oerol blijft grotendeels gespaard

Het theaterfestival Oerol blijft grotendeels gespaard bij de bezuinigingen in de podiumkunsten. Het festival krijgt de komende vier jaar 250 duizend euro per jaar van het Fonds Podiumkunsten en kan daarmee zonder al te veel problemen blijven voortbestaan.

Toch moet Oerol wel inleveren. De afgelopen vier jaar kreeg Oerol jaarlijks ruim 419 duizend euro van het fonds, en voor de komende periode had het om drie ton per jaar gevraagd.

De organisatoren betreuren het slechte nieuws voor de tientallen festivals, theatergezelschappen en productiehuizen die woensdag te horen kregen dat zij geen geld meer krijgen.