Assad: cruciale strijd voor Syrië

Het Syrische leger levert een „cruciale” strijd voor de toekomst van het land. Dat heeft president Bashar al-Assad vandaag verklaard in een toespraak die door het officiële persbureau SANA werd gepubliceerd ter gelegenheid van de 67ste verjaardag van het leger. De toespraak werd niet uitgezonden op de staatstelevisie.

Volgens rebellen werden regeringstroepen vannacht in de economische hoofdstad Aleppo teruggedreven. Daarvan is geen onafhankelijke bevestiging. In Damascus, waar regeringstroepen vorige week rebellen juist uit verscheidene wijken verdreven, werd vanochtend weer geschoten, en voor het eerst in een christelijke buurt in de oude stad.

De slag om de miljoenenstad Aleppo begon 20 juli. Volgens journalisten in de stad controleert noch het leger noch de oppositie de wijk Saleheddin, waar de afgelopen dagen zich de zwaarste gevechten hebben afgespeeld. Het leger claimde maandag de rebellen uit het district te hebben verdreven. De voedselsituatie voor de bevolking wordt toenemend nijpend, aldus activisten.

Een regeringsbron zei gisteren dat het leger en de rebellen versterkingen naar de stad sturen „voor een beslissende slag die weken gaat duren”. Volgens deze bron omsingelt en bombardeert het leger wijken in handen van rebellen, maar gaat het zijn tijd nemen voor het in het offensief gaat.

In het zuiden van Aleppo slaagden rebellen erin een hoofdbureau van politie te veroveren. Daarbij werd politiegeneraal Ali Nasser gedood, die volgens rebellen bekend stond om de harde manier waarop hij het oppositieprotest liet neerslaan. Gisteren werden volgens eerdere berichten ook 40 politieagenten gedood bij de inname van andere politiebureaus.

De Amerikaanse zender NBC meldde gisteren dat rebellen voor het eerst een kleine voorraad van de schouder af te schieten luchtdoelraketten hebben gekregen. De zending zou zijn afgeleverd via Turkije, dat officieel ontkent wapenleveranties door te laten. De Amerikaanse regering, die zegt gekant te zijn tegen wapensteun voor de rebellen wegens de „onbedoelde effecten” , zou er niet mee te maken hebben.

Een nieuwe videofilm op internet toont de kennelijke executie van vier leden van een pro-Assad-militie door rebellen in Aleppo. Er is geen onafhankelijke bevestiging van het incident. (Reuters, AP, AFP)