Ambtenaren bedreigd door evacués asbestwijk

Een medewerker van een asbestonderzoeksbureau maakt een foto in een portiek van een niet afgesloten straat achter de Stanleylaan. Foto Maarten Hartman / Hollandse Hoogte Een medewerker van een asbestonderzoeksbureau maakt een foto in een portiek van een niet afgesloten straat achter de Stanleylaan, vorige maand. Foto Maarten Hartman / Hollandse Hoogte

Medewerkers van de gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros zijn de afgelopen dagen verschillende keren bedreigd door bewoners van de geëvacueerde woningen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Dat staat in een vandaag verschenen informatiebulletin van de corporatie en de gemeente.

De bewoners moesten anderhalve week geleden hun woningen verlaten, nadat bij sloopwerkzaamheden in de Stanleylaan asbestdeeltjes bleken te zijn vrijgekomen. De gemeente en Mitros stellen te begrijpen dat de hele situatie voor de bewoners zeer vervelend is.

“Zo lang niet in uw eigen huis kunnen en lange tijd in onzekerheid zitten, is niet prettig.”

Maar de bewoners moeten er volgens de twee partijen op vertrouwen dat de medewerkers van de gemeente en de corporatie er alles aan doen hen te helpen, zo meldt persdienst Novum. “Wederzijds respect is - zeker in deze situatie - enorm belangrijk.”

De afgelopen dagen was echter enkele keren sprake van agressie tegen medewerkers van Mitros en de gemeente. “Dit is uiteraard onacceptabel”, staat in het bulletin (pdf).

Vorige week ontstond nog ophef rondom de evacués toen een aantal van hen zich had misdragen in een zwembad in een van de hotels waar geëvacueerden werden ondergebracht. Ze mochten het bad niet meer in omdat ze het zwaar bevuild hadden achtergelaten en met krukjes hadden gegooid.

    • Marije Willems