Al te gewone gezinsproblemen

House (Dom). Regie: Zuzana Liová. In: 6 bioscopen. ***

Het is het soort gezinsdrama dat je je overal ter wereld kunt voorstellen. Bezorgde vader wil toekomst voor dochters veilig stellen. Hij bouwt huizen voor hen. Maar de ene dochter trouwt met een – in vaders ogen – verkeerde man, waarop hij haar verstoot. De andere, die nog op school zit, heeft ook andere prioriteiten. Zij wil naar Londen en gaat, uit balorigheid, een verhouding aan met een oudere, getrouwde man.

Ruzie, frustratie, wanhoop. Maar tijdelijk: ondanks alle huiselijke narigheid komt aan het eind alles goed, omdat een autoritaire vader natuurlijk moet toegeven dat zijn goedbedoelde bazigheid de werkelijkheid van een volgende generatie niet bepaalt.

Deze bij uitstek universele materie is door regisseur Zuzana Liová gesitueerd in een onbeduidend Tsjechisch dorp. Ze toont zich in deze debuutfilm een begenadigd psychologisch observator. Maar het getoonde is net iets te gewoontjes om echt te boeien.

RvdB

    • Raymond van den Boogaard