Advocaten: geen eerlijk proces Seif al-Islam in Libië

Seif al-Islam Gaddafi, de zoon van de vermoorde Libische leider, kan geen eerlijk proces krijgen in Libië. En als hij de doodstraf krijgt, zal dat gelijk staan aan moord. Dat schrijven de advocaten van Gaddafi in hun pleitnota aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

„Ik ben niet bang om dood te gaan, maar als je me executeert na een dergelijk proces, moet je het gewoon moord noemen en daarmee is het afgedaan”, zei Seif al-Islam volgens zijn advocaten. Gaddafi is door het Internationaal Strafhof aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog. Libië wil hem echter zelf berechten en weigert hem uit te leveren. Hij wordt vastgehouden door een militie in de stad Zintan.

Advocaat Melinda Taylor van het Internationaal Strafhof en drie medewerkers werden in juni gegijzeld door de militie na een ontmoeting met Gaddafi. Tijdens die ontmoeting verhinderde een Libische functionaris, die zich voordeed als een ongeletterde bewaker, dat Taylor een verklaring van Gaddafi in ontvangst nam.

„De bewaker, die in werkelijkheid meneer Ahmed Amer is – een raadslid dat meerdere talen spreekt – was in de kamer neergezet om de delegatie opzettelijk te bedriegen”, schrijven de advocaten. „Hij kwam terug de kamer in en (in aanwezigheid van de tolk van het Strafhof) begon te schreeuwen dat die verklaring erg gevaarlijk was, de Libische nationale veiligheid schond, en dat de verdediging hem niet terug kon krijgen.”

De ontmoeting werd voortijdig afgebroken en de documenten waarover ze met Gaddafi moesten spreken werden geconfisqueerd. „De enige motivatie lijkt te zijn dat de Libische autoriteiten het als illegaal, hoogverraad of een schending van de nationale veiligheid beschouwen dat Gaddafi of zijn advocaataangeeft dat hij niet voor een Libische rechtbank terecht wil staan.” (Reuters)