Spoorboekje Spelen dag 6: de Nederlandse (wan)hoop gevestigd op Kromo

Geboren Groningse, hard werkend in het Eindhovense bad van Jacco Verhaeren: Ranomi Kromowidjojo, hier tijdens de heats op de 100 vrij gisteren, heeft een gouden prestatie in zich. Foto AP / Daniel Ochoa De Olza

De horrorsportzomer duurt behoorlijk voort voor Nederland. Na het mislukte EK voetbal en de slechte Tour de France houdt het op eenderde van de Zomerspelen niet over qua medailles voor Nederland. Gisteren werd een zwarte dag toch nog grijs, vandaag is het vooral aan Ranomi Kromowidjojo om de Oranje-equipe weer goud te kleuren. Maar ook van judoka Henk Grol mogen we wat verwachten.

‘Kromo’ was supersnel over haar 100 meter tijdens de estafette vrije slag. Nu moet het individueel gaan gebeuren. Gisteren rustig maar gedegen geplaatst voor de halve finales waarin ze vervolgens een tijd liet noteren waarvan haar concurrenten niet lekker van zullen hebben geslapen.

Femke Heemskerk wist zich gisteren maar net te plaatsen bij de beste zestien, maar in de halve finale kwam ze tekort. En dat ondanks het afzeggen voor de 200 vrij om alles op deze race te kunnen zetten. De finale zonder Femke maar mét Kromo vanaf 20.30 uur.

Ook interessant om vanaf 11.00 uur al in de gaten te houden: Sharon van Rouwendaal. De 18-jarige kroonprinses van het Nederlandse vrouwenzwemmen komt op haar sterkste nummer (200 rug) uit in de series. Joeri Verlinden begint aan zijn toernooi op de 100 vlinder.

Redt Grol de Nederlandse judo-eer?

Hij won het brons vier jaar terug in Peking, maar wie Henk Grol een beetje kent weet dat vandaag maar één ding telt. De man die altijd wel gehinderd lijkt te worden door een kwetsuur maar daar geen boodschap aan heeft, moet Dominic Dugasse van de Seychellen in de eerste ronde van het toernooi tot 100 kg zien te verslaan.

De 27-jarige Marhinde Verkerk maakt haar debuut op de Olympische Spelen. De Rotterdamse komt uit in de klasse tot 78 kg en treft vanwege haar bescheiden status een zware wereldtopper als tegenstander. Vanaf 10.30 uur betreden de judoka’s de tatami.

Kwartetten met Anky

Gaat Anky voor de vierde Spelen op rij goud pakken? Het zou wat zijn. Vandaag betreedt ze de olympische dressuurbak, maar wel in teamverband. Samen met Adelinde Cornelissen, Patrick van der Meer en Edward Gal is het vanaf 12.00 uur aan de slag op de eerste dag van dit onderdeel.

Twitter avatar ankyvangrunsven Anky van Grunsven Thanks to everybody for wishing me and Salinero good luck!

Later in het toernooi komt Van Grunsven natuurlijk ook uit op het individuele onderdeel dressuur. Absolute blikvanger is Salinero, het gouden paard van de Brabantse. Als opvolger van Bonfire gaat hij op voor zijn derde Spelen, de vorige twee keer was Salinero dus al goed voor goud.

Nog meer kansen op medailles

Bij het baanwielrennen worden op de onderdelen teamsprint en achtervolging bij de mannen al medailles verdeeld. Nederland heeft daarbij wat ijzers in het vuur maar in tegenstelling tot het verleden behoren we dit jaar niet tot de favorieten.

De roeisters van de Holland Acht komen in actie in de finale en dat is voor de vijfde Olympische Spelen op rij. Bovendien werd de laatste drie keer een medaille gewonnen: brons in 2004, zilver in 2000 en 2008. Bij de mannen roeit de lichte-vier de finale.

En dan verder nog…

Het is do or die voor beachvolleyduo Marleen van Iersel en Sanne Keizer. Nadat de eerste twee groepsduels verloren gingen móet er gewonnen worden van de Argentijnsen Maria Zonta en Anna Gallay. ‘s Ochtends komen al Madelein Meppelink en Sophie van Gestel, en bij de mannen Reinder Nummerdor en Richard Schuilen, in actie. 470-zeilers Sven en Kalle Coster beginnen pas aan de Spelen en varen om dezelfde tijd hun eerste en tweede race.

Tenslotte de wereldwijd bewonderde vrouwen van het Oranjehockeyteam. Zij gaan voor hun derde wedstrijd het veld op. China is om 14.45 uur de tegenstander: een topper met een prettige geschiedenis…

    • Jules Seegers