Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Gevechten Aleppo duren voort - één miljoen extra Nederlandse noodhulp

Syrische rebellen nabij de stad Atareb, 25 kilometer ten oosten van Aleppo. Foto AFP / Ahmad Gharabli

De strijd in Aleppo is vandaag zijn elfde dag ingegaan. Wijken die in handen zijn van de rebellen worden door het Syrische regeringsleger gebombardeerd, en in grote delen van Aleppo wordt fel gevochten. Het Syrische leger is er veel aan gelegen de stad met drie miljoen inwoners te heroveren.

De rebellen houden echter nog stand en boeken zelfs enkele overwinningen op het om Aleppo gelegen platteland volgens persbureau AP. Het dorpje Al-Bab en een belangrijke controlepost van het leger bij Anand werden onlangs op het regime veroverd. Vooral de inname van de controlepost is gunstig voor de rebellen, omdat de aanvoer van strijders en voorraden vanuit Turkije - zo’n dertig kilometer verderop - makkelijker wordt.

Regime Assad: Aleppo in greep terroristische huurlingen

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten wordt rebellenbolwerk Sakhour, in het noordoosten van Aleppo, gebombardeerd. Ook elders in Aleppo wordt fel gevochten. Vooral in de wijk Salaheddine leveren militairen en rebellen zwaar slag. Het Syrische leger heeft de posities van de opstandelingen bestookt met artillerievuur en mortiergranaten. Ook worden gevechtshelikopters ingezet.

Het Syrische regime onder leiding van president Bashar Assad heeft de aanval op Aleppo verdedigd door te stellen dat de stad in de greep van ‘terroristische huurlingen’. Die zouden worden betaald door Qatar, Saudi-Arabië en Turkije. De ‘huurlingen’ zouden mensen gegijzeld houden en inzetten als menselijke schilden. Ook zouden ze ‘afgrijselijke misdaden’ plegen.

Zware wapens ingezet bij strijd Syrische stad Aleppo:

Vrees over toestroom jihadisten naar Syrië groeit

In het Westen neemt de vrees toe over de toestroom van buitenlandse jihadisten naar Syrië. Hoewel de antiregeringsbeweging in het begin van de opstand een vreedzaam karakter had, steken geharde strijders uit Tsjetsjenië, Jemen, Libië, Irak, Afghanistan en Pakistan via Irak en Libanon de grens over en brengen hun gevechtservaring uit de strijd tegen de Amerikanen en de Russen mee, zei een hoge westerse diplomaat.

Saudi-Arabië en Qatar hebben eerder bereidheid getoond de rebellen financieel te ondersteunen. Vandaag maakte het Saudische persbureau bekend dat een nationale campagne voor ondersteuning van de ‘broeders in Syrië’ omgerekend zo’n 95 miljoen euro heeft opgeleverd.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zei zich ernstige zorgen te maken over het gebruik van zware wapens door het regime-Assad, in het bijzonder in Aleppo. Ban riep de strijdende partijen op zich te houden aan het staakt-het-vuren en het vredesplan van Syrië-gezant Kofi Annan.

De Arabische Liga sprak hardere woorden. De secretaris-generaal van de Liga Nabil Elaraby zei na afloop van een vergadering op het hoofdkantoor in Caïro:

“De massamoorden die in Aleppo en andere plaatsen in Syrië plaatsvinden komen neer op oorlogsmisdaden die onder internationale wetgeving strafbaar zijn.”

Reuters maakte gisteren beelden van een totaal verlaten Aleppo:

Stroom vluchtelingen Syrië groeiend probleem

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) slaagt er ondertussen niet in alle tweehonderdduizend vluchtelingen uit de Syrische stad Aleppo hulp te bieden. Een groot deel van de inwoners van Aleppo is voor het geweld op de vlucht geslagen.

De humanitaire omstandigheden in de stad verslechteren met de dag. De voedselvoorraden slinken en inwoners koken op houtvuurtjes omdat kookgas nagenoeg op is, zeggen activisten.

Veel vluchtelingen hebben hun heil gezocht bij familieleden op het platteland, terwijl ook Turkije een geliefde uitwijkplaats is. Volgens het kantoor van de premier van Turkije verblijven 44 duizend Syriërs in tentenkampen en tijdelijke onderkomens aan de Turkse kant van de grens. Turkije zegt honderdduizend vluchtelingen te kunnen opvangen.

Jordanië is ondertussen ook begonnen met de oprichting van een vluchtelingenkamp. In totaal hebben zo’n 142 duizend Syriërs de grens met dit buurland overgestoken, een aantal dat wekelijks met tweeduizend mensen toeneemt.

Nederland trekt één miljoen extra noodhulp voor Syrië uit

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat Nederland één miljoen extra aan noodhulp uittrekt voor slachtoffers van het conflict in Syrië. Deze extra bijdrage komt bovenop een eerder bedrag van 6 miljoen euro aan Nederlandse hulp via UNHCR en het Wereldvoedselprogramma en de jaarlijkse algemene bijdragen aan de verschillende noodhulporganisaties die nu in Syrië actief zijn.

NOS-correspondent Sander van Hoorn: Aleppo beslissend als Assad verliest