Woody Allen komt voor 15 miljoen naar Amsterdam

Woody Allen wil best een film maken in Amsterdam. Als er maar wordt betaald.

Amsterdam. Het moet de droom zijn van iedere citymarketeer die zijn city als culturele stad wil positioneren: dat Woody Allen een film maakt met je stad in de hoofdrol. Londen, Barcelona, Parijs en Rome viel die eer al te beurt. „Waarom komt u niet in Amsterdam filmen”, vroeg NRC-redacteur Bianca Stigter voor de filmbijlage van deze krant vorig jaar in Cannes aan Allen. „Amsterdam, nog niet over nagedacht”, zei hij toen.

Inmiddels heeft hij er wel over nagedacht. Tegen persbureau Novum zei Allen dat hij in Amsterdam komt filmen als de stad hem ruim 14,5 miljoen euro (18 miljoen dollar) betaalt. „Dat is goedkoop. Een gemiddelde film kost 40 tot 50 miljoen (dollar)”, zei de Amerikaanse filmmaker. „Voor die 18 miljoen dollar krijgt een stad heel grote filmsterren die voor een willekeurige andere film in hun eentje zo’n bedrag vragen. Voor mij werken ze vrijwel gratis.” Volgens Allen is het een prima deal: „ Het risico is relatief klein en mijn films maken doorgaans winst, dus waarom niet?” De nieuwste film van Woody Allen, To Rome with Love, die 23 augustus in de bioscoop komt, is gefinancierd door de Italiaanse hoofdstad.

Allen aan de Amstel, het zit er voorlopig niet in. Een woordvoerder van de burgemeester van de hoofdstad liet Novum weten dat 15 miljoen investeren in tijden van crisis onverantwoord is: „ In tijden van bezuinigingen weten wij wel betere doelen.” NRC