Winstdaling voor Nuon door afschrijvingen

Nuon heeft in het eerste halfjaar 62 procent minder nettowinst geboekt door afboekingen op derivaten en andere financiële instrumenten. Dat maakte het energiebedrijf vandaag bekend.

Nuon deed het minder goed dan vorig jaar. Foto NRC / Maurice Boyer

Nuon heeft in het eerste half jaar 62 procent minder nettowinst geboekt door afboekingen op derivaten en andere financiële instrumenten. Dat maakte het energiebedrijf vandaag bekend, zo meldt persdienst Novum.

De nettowinst kwam in de eerste zes maanden uit op 75 miljoen euro, tegen 197 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Zonder de afschrijvingen en de vorig jaar gemaakte boekwinst op verkoop van gasvelden in de Noordzee mee te rekenen kwam de winst uit op 152 miljoen euro, vier procent minder dan vorig jaar.

De netto-omzet van het bedrijf dat in handen is van het Zweedse Vattenfall, daalde met elf procent naar 2,1 miljard euro. Het bedrijf heeft klanten verloren op de Nederlandse consumentenmarkt door toenemende concurrentie. Klanten wisselen sneller van aanbieder. Op de zakelijke markt bleef het klantenbestand op peil.

Nuon investeerde zeventien procent minder, voor in totaal 370 miljoen euro. Dat ging vooral naar de drie nieuwe gasgestookte centrales van het bedrijf. Die spelen volgens Nuon een belangrijke rol in de verduurzaming van de energievoorziening door Nuon, doordat oudere centrales uit bedrijf worden genomen en ze flexibel kunnen worden ingezet naast windenergie.

    • Marije Willems