Vrouwenacht naar de finale na herkansing

De roeisters van de vrouwenacht hebben zich vanochtend geplaatst voor de finale. Nederland won op de roeibaan in Dorney, ten westen van Londen, met overtuiging de herkansingsronde. Een plaats bij de beste vier (van de vijf boten) volstond voor een finaleplek.

Achter Nederland gingen ook Roemenië, Australië en Groot-Brittannië naar de finale, die donderdagmiddag wordt gehouden. De Duitse vrouwen werden vanochtend uitgeschakeld.

De Nederlandse roeisters, die in series nog teleurstelden met een derde en laatste plaats, domineerden de herkansingsrace vanochtend vanaf de start. Halverwege de wedstrijd ontwikkelde zich een spannende strijd tussen Nederland en Roemenië. De boten lagen in het tweede deel van de race dicht bij elkaar, maar Nederland was uiteindelijk het snelst. Het verschil aan de streep was acht tienden van een seconde.

De vrouwenacht is één van de favorieten voor de finale van donderdag; in 2008 in Peking wonnen ze zilver. Gisteren plaatste ook de mannenacht zich via de herkansing voor de finale.

Er kwamen vanochtend nog meer Nederlandse boten in actie. Rianne Sigmond en Maaike Head plaatsten zich overtuigend voor de halve finales in de lichte dubbeltwee. In de eerste van twee herkansingsraces waren de Nederlandse vrouwen de beste. Ze bleven de roeisters van Nieuw-Zeeland ruim twee seconden voor. Sigmond en Head waren zondag in de series slechts vierde geworden. De halve finales zijn donderdag.

De Nederlandse roeisters in de dubbeltwee, Inge Janssen en Elisabeth Hogerwerf, zijn vanochtend in de herkansing uitgeschakeld. Janssen en Hogerwerf werden in de regen vijfde achter China, Amerika, Tsjechië en Duitsland. De Nederlandse roeisters moesten bij de eerste twee eindigen om naar de finale te mogen. Janssen en Hogerwerf hadden geen moment zicht op het bereiken van de eindstrijd.