Vijftienjarige wint goud

Vijftien jaar is ze, zwemster Roeta Meilutyte. En ze was gisteren de snelste op de 100 meter schoolslag.

Rotterdam. De Litouwse Ruta Meilutyte, die in maart haar vijftiende verjaardag vierde, won in een tijd van 1.05,47 minuten de 100 meter schoolslag. Wereldkampioene Rebecca Soni uit de Verenigde Staten kwam achthonderdsten tekort. De Japanse Satomi Suzuki pakte in 1.06,46 de bronzen medaille. De start werd met enkele minuten vertraagd omdat een technisch mankement voor een valse start zorgde. Meilutyte, bezig aan haar eerste grote internationale toernooi, liet zich niet van de wijs brengen. Bij de 100 meter rugslag was er een zege met Nederlands tintje. Matthew Grevers, de Amerikaan met Nederlandse ouders, won goud en zwom bovendien met 52,16 seconden een olympisch record. Novum