Uitgeprocedeerde Somaliërs brengen nacht door op stoep IND

De Somaliërs zijn boos omdat ze binnenkort terug moeten naar het terugkeercentrum in Ter Apel. Beeld NOS

Ongeveer tachtig uitgeprocedeerde Somaliërs hebben de nacht doorgebracht op de stoep voor het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Den Bosch. Dat meldt de NOS.

De Somaliërs verlieten gisteren het azc in Vught, omdat ze boos zijn dat ze binnenkort terug moeten naar het terugkeercentrum in Ter Apel.

Somaliërs mogen voorlopig niet worden uitgezet

De Raad van State besloot ruim twee weken geleden dat Somaliërs zonder verblijfsvergunning voorlopig niet mogen worden uitgezet. Reizen naar Somalië via hoofdstad Mogadishu is nu te gevaarlijk. Ook mogen ze niet in vreemdelingenbewaring worden gehouden. Daarom verbleven de asielzoekers in Vught. Ze moeten binnen de gemeentegrenzen blijven en zich elke dag melden. De groep weigerde vorige week al zich aan de meldplicht te houden.

Vanwege de geplande sluiting van het azc in Vught moet de groep terug naar Ter Apel, waar ze hetzelfde behandeld zouden worden als in Vught. De groep, die in mei deel uitmaakte van de demonstranten in het tentenkamp in Ter Apel, liet gisteren al weten liever op straat te leven dan in een opvangcentrum.

Leers niet onder de indruk

De in totaal 77 Somalische asielzoekers zeggen zich ‘als criminelen behandeld te voelen’. Een van de actievoerders tegen persbureau Novum:

“We willen leven als normale mensen, niet als gevangenen. We willen eindelijk een oplossing, eindelijk een verblijfsvergunning.”

Via een woordvoerder laat minister Leers aan de NOS weten dat hij niet onder de indruk is van de actie en dat het de bedoeling is dat de asielzoekers weer teruggaan als het weer veilig is in Somalië:

“De meldplicht is er om zicht op de mensen te houden. Als dat niet bevalt, kunnen ze altijd vrijwillig terug naar hun land.”