Twitter zoekt ruzie met Instagram, doet deur naar vriendenlijst dicht

Een voorproefje van de nieuwe camera-applicatie van Facebook, waar uiteraard Instagram-foto's mee gemaakt kunnen worden.
Een voorproefje van de nieuwe camera-applicatie van Facebook, waar uiteraard Instagram-foto's mee gemaakt kunnen worden. Foto AP / Facebook

Twitter lijkt ruzie te zoeken met Instagram, de populaire fotoapplicatie waarmee wereldwijd miljoenen mensen elke dag ‘vintage’ foto’s van hun ontbijt de wereld insturen.

Twitter heeft Instagram (eigendom van Facebook) gisteren (grotendeels) de toegang ontzegd tot de ‘API’ (wiki), dat normaal gesproken bedoeld is om applicaties zo makkelijk mogelijk met elkaar te laten communiceren.

Twitter avatar EddieWhiteJr Eddie White I like to follow cool young New Yorkers on Twitter and Instagram such as @yesenialinares It makes me feel closer to that big ol’ crazy city

De reden voor Twitter’s blokkade is niet bekend gemaakt, maar speculaties genoeg: zo zou het Twitter niet lekker zitten dat Facebook fotodienst Instagram kocht. Het kan ook dat Instagram simpelweg te groot is geworden, en dat Twitter zich zorgen maakt over de enorme hoeveelheid data die ermee gemoeid gaat - volgens Twittermania is één procent van alle tweets voorzien van een Instagram-kiekje.

Een korte en weinig verhelderende verklaring van een woordvoerder van Twitter staat te lezen bij AllThingsD:

“We understand that there’s great value associated with Twitter’s follow graph data, and we can confirm that it is no longer available within Instagram.”

De consequenties vallen wel mee. Instagrammers kunnen nu vanuit hun app op hun smartphone geen vrienden via Twitter meer uitnodigen. Dat kon, voorheen, door simpelweg een knopje in de app aan te vinken, om zo alle contacten die je al op Twitter had ook in Instragram uit te nodigen.

De met filters bewerkte foto’s van ontbijt, kopjes Starbucks en de hoes van de nieuwe LP van Alt-J kunnen gelukkig nog wel gewoon getwitterd worden.

Eerder LinkedIn voor dichte deur bij Twitter

Instagram is niet de eerste die uit de API is geweerd. Eerder kreeg LinkedIn met een dichte deur bij Twitter te maken, waardoor tweets niet meer automatisch op het prikbord van je LinkedIn-pagina geplaatst kunnen worden, waardoor je gedwongen bent naar Twitter te gaan om tweets te lezen van je LinkedIn-contacten. Overigens deed Facebook in 2010 hetzelfde bij Twitter.

Bij Forbes heeft Erik Jackson wel een idee voor Twitter:

“how hard would it be really for Dorsey [oprichter van Twitter, red.] to put 13 people in a room and create a bunch of filters for Twitter’s own photo-sharing service? As great as Instagram is, it’s not rocket science to copycat. If they can do it in Beijing, why can’t a few folks in San Francisco get on their horse and do the same thing?

Twitter should say “no soup for you” to Instagram — and launch its own half-decent copycat. It would do very well. I would happily switch.”

(Via Dutchcowboys)

    • Peter van der Ploeg