Thuisvoordeel voor de Britten?

‘Wanted, a gold medal’, kopt The Sun vanochtend. De Spelen zijn nu drie dagen bezig, en de medaillespiegel voor de Britten is nog akelig laag. De Britten hebben ingezet op 49 medailles, één meer dan in Peking. Tot nu toe is er alleen zilver bij het wielrennen en brons bij zwemmen en turnen gewonnen. ,,Historisch

‘Wanted, a gold medal’, kopt The Sun vanochtend. De Spelen zijn nu drie dagen bezig, en de medaillespiegel voor de Britten is nog akelig laag. De Britten hebben ingezet op 49 medailles, één meer dan in Peking. Tot nu toe is er alleen zilver bij het wielrennen en brons bij zwemmen en turnen gewonnen.

Voorpagina The Sun

Voorpagina The SunVoorpagina The Sun

,,Historisch brons voor onze briljante turners, maar alsjeblieft mogen we één goud. In ’n sport. Het maakt ons niets uit. Alsjeblieft. Kom op team GB.”

Team GB hoopte op thuisvoordeel. Als gastland mag het aan alle sporten meedoen. Voor het eerst sinds 1948, de vorige keer dat de Spelen in Londen waren, is er dus ook weer een basketbalteam, en doen de Britten mee aan handbal. Dat betekent dat 541 sporters over 26 sporten theoretisch kans maken op winst (in Peking waren het 311 sporters en 20 disciplines).

De Britse turners wonnen gisteren brons. Foto AP

De Britse turners wonnen gisteren brons. Foto APDe Britse turners wonnen gisteren brons. Foto AP

Zakenbank Goldman Sachs liet er zelfs een rekenmodel op los en vergeleek de medailles van gastlanden. Het thuisvoordeel zou de Britten 21 medailles extra opleveren en leidden tot 65 plakken (Nederland krijgt er volgens deze theorie 17). Daarmee zouden de Britten derde worden in het klassement. Zie ook deze prachtige datagrafiek van The Guardian.

Britse onderzoekers waren in de Journal of Sport Science ook overtuigd van het Britse thuisvoordeel: gastlanden wonnen drie keer zoveel medailles. En belangrijker: zodra een land weet dat het de Spelen mag organiseren, neemt het aantal medailles ook toe. Daarmee werd de Britse sprong van 28 plakken in Sydney naar 47 in Peking verklaard. En de onderzoekers merkten dat in sporten met een scheidsrechter die de punten uitdeelt (turnen, boksen) er duidelijk een thuisvoordeel was.

Maar Dr Antoinette Minniti van de Nottingham Trent University pleitte voor voorzichtigheid:

,,De kans om een held of legende te worden - een gouden medaillewinnaar - voor de ogen van het thuispubliek brengt specifieke spanning met zich mee. De druk van verwachting en het daarbij komende gevoel van plicht, kan groter worden als je voor een thuispubliek speelt dat - terecht of onterecht - verwacht dat je zal winnen.

The Independent blijft vanochtend optimistisch: Everything but the gold - but Britain can’t get enough of the olympics. En er zijn ook nog wat dagen en wedstrijden te gaan.